NASA a dezvăluit planuri de a efectua o serie de experimente de bioprintare în spaţiu, ca parte a unei misiuni de reaprovizionare SpaceX, cu scopul de a vedea concret modul în care tehnologia ar putea sprijini industria medicală în următori ani.
Misiunea a fost lansată pe 21 decembrie de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida, SUA şi a andocat la Staţia Spaţială Internaţională în spaţiu a doua zi.
În timp ce obiectivul principal al misiunii a fost reaprovizionarea, NASA a profitat şi de oportunitatea pentru a dota Staţia Spaţială Internaţională cu cele mai noi tehnologii pentru experimente de specialitate, care, dacă vor avea succes, ar putea duce la implementarea de noi tehnici de bioprintare atât în spaţiu, cât şi pe Pământ.
Pentru acest experiment, NASA a colaborat în special cu Centrul Aerospaţial German, pentru a studia Bioprint FirstAid, o bioimprimantă portabilă, care utilizează celulele pielii proprii ale pacientului pentru a crea un plasture care formează ţesuturi pentru a acoperi o rană şi a accelera procesul de vindecare. Se speră că, în viitoarele misiuni atât pe Lună, cât şi pe Marte, bioprintarea unor astfel de ţesuturi/plasturi personalizate ar putea ajuta la abordarea schimbărilor în vindecarea rănilor care pot apărea în spaţiu şi, ca urmare, să genereze îmbunătăţiri şi rapiditate în tratament.
NASA a mai spus că aceşti plasturi / ţesuturi concepuţi pentru o vindecare rapidă sunt realizaţi prin această metodă de bioprintare care ar putea avea potenţiale beneficii şi pe Pământ, oferind un tratament mai sigur şi mai flexibil - în locaţii diverse, mai puţin accesibile pentru tratamente medicale clasice - oriunde în lume.
„În viitor, combinaţia de celule sau biomateriale specifice ţesuturilor, cu diferite tipuri de celule şi bioimprimarea 3D de înaltă rezoluţie vor putea permite oamenilor de ştiinţă să dezvolte noi tehnici de modelare a ţesuturilor şi a organelor pentru a înţelege mai bine mecanismele biofizice de generare, regenerare şi longevitate”,
au subliniat cei de la NASA.
Bioimprimarea este clasificată ca o subcategorie a producţiei aditive, cunoscută şi sub numele de imprimare 3D şi definită ca tipărirea structurilor folosind celule viabile, biomateriale şi molecule biologice. Se anticipează că bioprintarea ar putea fi utilizată pentru o serie de tratamente în anii următori, o zonă care a cunoscut un nivel semnificativ de dezvoltare în ultimii ani fiind reconstrucţia pielii după arsuri.
Cu toate acestea, până de curând, astfel de proceduri necesitau utilizarea de bioimprimante mari care imprimă mai întâi ţesutul, apoi îi permiteau să se maturizeze şi în final îl implantau pacientului. Scopul principal al experimentului NASA este de a vedea dacă acest lucru poate fi realizat la o scară mult mai mică, folosind un dispozitiv portabil.
„Scopul imprimantei portabile este de a acoperi o zonă a rănilor de pe piele prin aplicarea unei pelicule fine de bio-cerneală care să ajute la formarea de ţesuturi (bio-cerneală + celule ale pielii) care să acţioneze ca un plasture şi să accelereze procesul de vindecare”,
au mai comunicat cei de la NASA.
„Accentul principal este pe adaptarea dispozitivului Bioprint FirstAid Handheld Bioprinter (Bioprint FirstAid) pentru o aplicare uşoară atât în misiuni spaţiale cât şi în habitate extreme de pe Pământ.”