Editorial (Lumea Tiparului Nr.36)
De 570 de ani Industria Printului continuă să schimbe LUMEA
Paternitatea tipăririi primei cărţi a fost revendicată de-a lungul istoriei în diverse ţări ale Lumii, iar în Europa, aproape în unanimitate, cel recunoscut ca fiind părintele tiparului a fost întotdeauna Gutenberg. E adevărat faptul că atunci, în anul 1445, motivaţia multiplicării informaţiilor prin tipar fiind una profund religioasă, majoritatea cărţilor au fost religioase şi abia ulterior ISTORIA în ansamblul ei avea să devină principalul subiect al cărţilor.
Categoric însă principalul merit este şi va rămâne al lui Gutenberg.
De fapt, el a pus în practică această inovaţie prin care literele mobile din plumb, independente unele de celelalte, au putut fi folosite de mai multe ori pentru pagini diferite. Timp de cinci secole după invenţie, industria tipografică a utilizat la început doar cu mici îmbunătăţiri acest procedeu revoluţionar, dar astăzi schimbările sunt absolut senzaţionale de la un an la altul.
Astăzi, la nivel mondial, târgul drupa din Germania continuă tradiţia de a fi leader incontestabil în domeniu, iar la noi, în România, tradiţia a fost adusă după 1990 de firma austriacă Export Consult din Viena.
Acum, în 2015, cu un an înainte de drupa 2016, avem la Bucureşti două târguri de print: între 8-11 septembrie Print&Sign, iar la finele lui octombrie, între 28.10.2015 şi 01.11.2015 vom avea târgul All Pack, ambele desfăşurându-se la Romexpo şi având ca scop prezentarea celor mai noi echipamente şi tehnologii de tipar de carte offset şi digital, alături de sisteme de print large format, dar şi echipamente destinate produţiei de ambalaje tipărite.
(Ziua Mondială a Cărţii pe trotuarul de la Palatului Parlamentului -2015)
Imaginea de la copertă este realizată exact de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor,acestea fiind organizate împreună la iniţiativa UNESCO, iar acum în 2015 ele au adus la un loc un număr record de 12.000 de persoane. Editura LITERA a oferit cu acest prilej fiecărui participant câte o carte. Astfel, peste 12.000 de cărţi au ajuns la iubitorii de lectură în cadrul celui mai grandios eveniment cultural de carte defăşurat în jurul Palatului Parlamentului din Bucureşti.
de Virgiliu Vasile Hodorogea
( pe trotuarul de la Palatului Parlamentului - 2015 )