PRINTING WORLD / LUMEA TIPARULUI Editorial nr.7( August 2010 )
PRINTING WORLD / LUMEA TIPARULUI Nr.7
Calul Troianexistă în memoria noastră colectivă de peste 3300 de ani. Pentru unii reprezintă doar un eveniment în istorie şi atât, pentru alţii reprezintă un reper turistic de vacanţă, iar pe alţii nu-i interesează absolut deloc, pentru că nu-l mai consideră de actualitate.
În fapt, întreaga istorie a omenirii se află puternic marcată de genialitatea acestei idei subtile.
Ideea este una foarte simplă:ceea ce nu poţi cuceri din exterior printr-o luptă directă,poţi câştiga absolut sigur servindu-i adversarului o idee pe care să
şi-o introducă singur în minte.
Aşadar, la început a fost ideea grecilor de a se recunoaşte învinşi în faţa adversarilor,oferindu-le un cadou grandios, care să le provoace o satisfacţie maximă adversarilor, relaxându-i într-o asemenea manieră încât să se creadă învingători
înainte de încheierea războiului.
Regăsim Troianul de a ne bucura de victorie înainte de fluierul final atât în politică,unde relaxându-ne prea devreme uităm să participăm la numărarea voturilor din străinătate(2009), cât şi în fotbal, unde aproape în continuu pierdem meci după meci şi în final calificări în ultimele minute, pentru că adversarul
"ne induce o relaxare prematură". Cu toate acestea,cei mai de temut Troieni sunt cei economico-financiari, aşa cum am căutat să sugerez încă de la copertăşi care datează tot din aceeaşi perioadă istorică, anihilând prin diverse idei - unele religioase - dezvoltarea instituţiilor financiar-bancare în unele zone ale lumii.
Pentru a argumenta, am ales să supun atenţiei Dumneavoastră câteva pasaje scurte, inedite dar mai ales relevante din paginile Bestseller-ului
“Istoria Lumii de la Big Bang până în prezent” editat de Litera şi distribuit de Săptămâna Financiară,pentru că această lucrare conferă avantajul unei treceri în revistă a istoriei urbane a ultimilor 3500 de ani în doar câteva sute de pagini.
În paralel am selectat de laBookfest 2010câteva momente din cadrul lansărilor de carte, care au atras un numeros public, în primul rând datorită scriitorilor deosebit de importanţi care şi-au prezentat volumele cât şi datorită prestigioaselor edituri prezente la această manifestare.
Editura Humanitas s-a dovedit a fi în continuare la înălţimea aşteptărilor, prezentând publicului larg cu ocazia aniversării celor 20 de ani de existenţă, o colecţie de 20 de volume absolut remarcabile. - - - - - - - - - - - - - - -Neagu Djuvara: "Ai curajul s-o iei p’asta!
Fiindcă aici totuşi pun nişte probleme pe care nu şi le pune toată lumea! Mulţumesc frumos!" Virgiliu Hodorogea: "Există o istorie adevărată. Da? Neagu Djuvara: "Nu există.
Rezultatul este că nu există!"
Cu toate acestea, am ales de la editura Humanitas să vă prezint volumul “Există Istorie Adevărată?” scris de inegalabilul Neagu Djuvara. Bine cunoscuta sintagmă“ce-i adevăr de o parte a Pirineilor, este eroare de cealaltă parte”, ne este prezentată dintr-o abordare multidimensională. Uneori observatorul evenimentelor le trăieşte prin propria conştiinţă chiar în momentul desfaşurării lor, este influenţat şi le influenţează la rândul lui, fiind parte a unui întreg, în care motivaţiile economice, culturale, politice şi religioase ale aceluiaşi observator “declarat ulterior neutru şi nepărtinitor” va prezenta generaţiilor viitoare adevărul de pe partea sa de Pirinei.
Alteori observatorul istoric îşi culege informaţiile din surse pe care le consideră sigure şi pe cât posibil independente şi nepărtinitoare, dar şi acestea trec prin filtrul conştiinţei sale care este produsul culturii şi civilizaţiei în care trăieşte şi pentru care încearcă să scrie istoria cât mai aproape de capacitatea de înţelegere şi acceptare a contemporanilor săi.
Un alt volum lansat la Bookfest 2010 este “ROMÂNIA ŞI EUROPA - acumularea decalajelor economice (1500-2010)”scris de Bogdan Murgescu,care ne atrage atenţia că depăşirea “rămânerii în urmă” va necesita în cel mai bun caz câteva decenii,dar poate mai degrabă
una - două generaţii,rămânând atunci problema orizonturilor de aşteptare ale oamenilor. Bogdan Murgescu: “În asemenea situaţii, indivizii pot decide în număr mare că este preferabil să găsească soluţii individuale de salvare sau să acţioneze pentru politici economice alternative.(plecarea în străinătate)”
Preşedintele Ion Iliescua fost prezent la Bookfest 2010 pentru lansarea volumului său intitulat “DUPĂ 20 DE ANI - 1989 an de cotitură în istoria naţională şi în viaţă internaţională”. Volumul cuprinde fragmente din expuneri în cadrul unor dezbateri organizate de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989,texte consacrate Aniversării Revoluţiei Române - după 20 de ani, o expunere cu titlul “1971 - anul schimbărilor ideologiei în România” în dezbatere la Institutul Naţional pentru Studierea Totalitarismului în 9 iunie 2009, precum şi numeroase documente şi stenograme din timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.
Link INTERVIU: Presedintele Ion Iliescu - lansarea volumului - Dupa 20 de ani
Avem prezentate fragmente inedite din această perioadă de schimbări majore în viaţa politico-economică cu posibile motivaţii din istoria zbuciumată a poporului român. O scurtă paralelă între integritatea teritorială văzută din interiorul României anului ‘89 de către Preşedintele Ion Iliescu şi continuarea păstrării integrităţii teritoriale în timpul Preşedintelui Traian Băsescu ar putea trece prin paginile cărţii “ISTORIA LUMI de la Big Bang şi până în prezent”.
Aflată veşnic la răscrucea intereselor marilor imperii, România a reuşit şi după ‘90 să-şi păstreze integritatea teritorială fiind după cum spun istoricii o populaţie “celtică - europeană” sau “urmaşi ai galilor” aşa cum au numit romanii populaţia Europei din acea perioadă, pe care nu au reuşit să o învingă, pe teritoriile situate în: nord-vestul Franţei de azi, în Scoţia şi Ţara Galilor din Marea Britanie de astăzi şi din teritoriile Dacilor Liberi - teritoriul de astăzi al României.
Poate aici îşi are originea subconştientă şi transpunerea în realitate a Axei: Washington - Londra - Bucureşti a actualului Preşedinte Traian Băsescu, pentru că să nu uităm New York-ul de astăzi a fost cucerit de englezi în dauna olandezilor încă din 1664.
Integritatea teritoriala se dovedeşte în continuare că nu poate avea coloratură politică la o populaţie “celtică - europeană” nici peste 2000 de ani.
Fragmentul prezentat în această revistă, din volumul “DUPĂ 20 DE ANI” al Preşedintelui Ion Iliescu, nu aduce argumente în sprijinul ideii mai sus menţionate, lăsând posibilitatea comparării celor două cărţi tuturor celor interesaţi de istorie.
Am lăsat special spre final cartea“Colaborarea”în prezentarea celui mai longeviv funcţionar de top al statului , Preşedintele B.N.R. Domnul Mugur Isărescu, pentru că acesta dovedeşte cu prisosinţă deplina înţelegere a colaborării la cel mai înalt nivel, în mod eficient sub conducerea a trei preşedinţi, cât şi în relaţia cu diverse Bănci Centrale vest europene, Banca Mondială şi Banca Centrală Europeană, conferind deplină credibilitate volumului scris de Morten T. Hansen.
Cartea este utilă tuturor managerilor indiferent de domeniul de activitate şi de nivelul afacerii pe care o deţin.
Voi încheia subliniind încă o dată importanţa istoriei scrise pentru a cunoaşte idei şi evenimente politico-economice din trecut, pentru a încerca să înţelegem şi să ne adaptăm prezentului.