Interviu
cuMinistrul Educaţiei domnul Remus Pricopie, la Bookfest 2013
Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Ministru Remus Pricopie. Vă adresez o singură întrebare din partea Asociaţiei Tipografilor “Transilvania”, pentru că în discuţiile de mai devreme se punea problema tipăririi câtorva milioane de manuale în acest an, sperăm în România.
În acest sens, vă supun atenţiei Articolul 21, din Ordonanţa nr. 51/11.08.1998, lege care a fost modificată în 31 ianuarie 2008 şi prin care se impune tipografiilor din România plata unei taxe de 3% până la 5% din încasări către Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Aceste tipografii vor fi cele ce vor tipări şi manualele despre care vorbeaţi dumneavoastră. Că vor costa 6 milioane euro sau 100 milioane euro, bani care ar putea aduce anumite încasări tipografiilor, s-ar putea să nu mai conteze pentru că multe dintre tipografii vor fi puse în situaţia în care pentru ultimii 3 ani să trebuiască să achite între 3% şi 5% taxe plus penalităţi, bani care pe care nu-i mai au. Totul datorită lierei f) din Articolului 21 al acestei Ordonanţe.
Iniţial la litera a) se spune că numai ceea ce este tipărit cu imagini din Fondul Cultural Naţional al României va fi impozitat cu 5%. După care, la litera f), apare următorul aspect negativ: se revine şi se spune că trebuie impozitat tot ceea ce s-a tipărit cu 3%.
Pot să vă spun că dacă se aplică această lege în această formulă, 99,99% dintre tipografiile din România intră într-un semi-faliment, pentru că 3% începând din 2008 cu penalităţi cu tot ar duce tipografiile din România, în clipa de faţă, într-o situaţie imposibilă de a mai continua activitatea.
Există deja o interpelare pe marginea acestei legi din partea unui parlamentar de la U.D.M.R., iar acum o să întrebe toată lumea de ce tocmai de la U.D.M.R. se ocupă cineva de Fondul Cultural şi de tipar în România?
Pentru că acest parlamentar are o firmă cu activitatea oarecum adiacentă domeniului printului, în domeniul clişeelor flexografice pentru ambalaje şi este în temă cu situaţia din tipografii.
Acesta este motivul pentru care interpelările pe această temă în Parlamentul României îi aparţin.
Am să vă rog şi pe dumneavoastră, domnule Ministru Remus Pricopie, ca împreună cu asociaţiile editorilor din România, U.E.R. şi A.E.R., să organizăm o întâlnire la care să participe şi Asociaţia Tipografilor “Transilvania” - A.T.T.
Această asociaţie nu are foarte mulţi membrii, dar ea îşi va trimite oricum doar câţiva reprezentanţii, cu care trebuie neapărat să discutaţi această problemă, pentru că observ că doriţi să tipăriţi aceste manuale undeva în a doua jumătate a anului, dar această lege s-ar putea să scoată din competiţie cam toate tipografiile din România până atunci, dacă se va aplica această lege retroactiv pe ultimii 3 ani. Marea rugăminte ar fi dacă se poate să aduceţi această problemă în discuţie şi la dumneavoastră, la Guvern, şi împreună cu Parlamentul, împreună cu asociaţiile editorilor din România şi împreună cu Asociaţia Tipografilor “Transilvania” să luaţi în calcul această discuţie legată de tipărirea manualelor, care sperăm din tot sufletul să fie tipărite în România.
Aceasta pentru că ele generază automat locuri de muncă pentru un întreg domeniu. Această lege creează deja multe probleme, deoarece A.F.C.N. a început să trimită prin casele de avocatură către toate tipografiile din România notificări prin care să le impună să plătească 3% din venituri începând cu anul 2008, bineînţeles cu penalităţi cu tot. La un profit mic, la o marjă care nu depăşeşte 15% în aceşti ani de criză, toate tipografiile din România vă garantez că vor intra într-un semi-faliment şi nu este absolut nicio glumă. Vă rog, dacă puteţi, să luaţi în calcul acest lucru sau dacă ştiţi de această situaţie cu tipografiile din România şi dacă distinşii dumneavoastră interlocutori de la asociaţiile editorilor A.E.R şi U.E.R. ar putea să adauge şi ei câteva elemente legate de acest subiect. Vă mulţumesc.
Remus Pricopie - Ministrul Educaţiei:
Sunt două lucruri pe care vreau să le spun, unul este legat de întrebare şi am să încerc să dau un răspuns, deşi nu ştiu dacă am acum un răspuns.
Eu, oricum, vă mulţumesc pentru semnalul de alarmă tras, iar legat însă de tipărit, menţionez că nu este Ministrul Educaţiei cel care decide unde se tipăresc manualele. Pentru că dacă avem o piaţă liberă şi contractezi manualul respectiv de la editură, atunci este problema editorului să rezolve toate aceste probleme, inclusiv tipăritul. Evident că sunt de acord cu dumneavoastră că ar trebui stimulată industria românească de tipar şi nu cea din alte ţări, ca să nu menţionez nicio ţară.
Voi vedea ce este cu această lege despre care spuneaţi şi acolo desigur că Guvernul poate să vadă dacă reglementarea respectivă este corectă sau nu. Al doilea lucru pe care vreau să-l spun, cred că discutăm de o oră şi ceva şi n-am discutat nimic despre cele 50% din titluri pentru care nu există manuale. Am discutat numai despre manualele care se pretează la un tiraj mai mare şi vă spun acest lucru pentru că înţeleg că am convenit într-un fel să facem un exerciţiu, de a ne aşeza pe scaunul fiecăruia şi de a ne înţelege problemele fiecăruia.