Interviu
cu domnul Victor Ponta, Prim-Ministrul României
la Bookfest 2013 realizat de Virgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Bună ziua domnule Prim-Ministru Victor Ponta, suntem la târgul de carte Bookfest 2013, şi doresc să vă transmit din partea Asociaţiei Tipografilor “Transilvania” - A.T.T., rugămintea dacă puteţi ca în săptămânile care urmează să mediaţi pentru readucerea în discuţie a Articolului 21, Ordonanţa nr. 51 / 11.08.1998, litera f, care în caz contrar ar putea aduce într-o situaţie foarte gravă tipografiile din România. Prim-Ministrul Victor Ponta: La ce anume vă referiţi mai exact?
Virgiliu Hodorogea: Ordonanţa din 1998, modificată în anul 2011, impune tipografiilor plata unei taxe de 5% sau 3% din venituri către A.F.C.N. Prim-Ministrul Victor Ponta: Ce este A.F.C.N.?
Virgiliu Hodorogea: Este vorba despre Administraţia Fondului Cultural Naţional. Prim-Ministrul Victor Ponta: Şi dacă este din 2011, nu este la Parlament sau a fost aprobată de Parlament?
Virgiliu Hodorogea: A fost aprobată de Parlament. Prim-Ministrul Victor Ponta: Deci este lege, este o lege promulgată.
Virgiliu Hodorogea: Este lege, dar apare o problemă care nu a fost supusă discuţiei, la litera f), şi care spune următorul lucru: toate tipăriturile trebuiesc impozitate cu 3%, nu doar cele care sunt de Patrimoniu, deci care conţin imagini din Patrimoniul Naţional, ceea ce ar obliga tipografiile să plătească nişte sume exagerat de mari... Prim-Ministrul Victor Ponta: La mine situaţiile de acest gen ajung la final. Pot să vă rog să mergeţi la domnul Ministru Barbu şi să-mi facă el propunerea?
Virgiliu Hodorogea: Desigur va veni din partea Asociaţiei Tipografilor “Transilvania” acest lucru. Prim-Ministrul Victor Ponta: Sunt de acord.
Virgiliu Hodorogea: De ce este important acest lucru: dacă se aplică aceşti 3 sau 5% pe ultimii 3 ani, având în vedere marja de profit a tipografiilor din România... Prim-Ministrul Victor Ponta: Care bănuiesc că este foarte scăzută.
Virgiliu Hodorogea: Da. Cam toate tipografiile din România ar putea intra într-un semi-faliment. Prim-Ministrul Victor Ponta: Vă rog mult, eu o să-i spun domnului Ministru Barbu, dar este din 2011 scăpată atenţiei, nu?
Virgiliu Hodorogea: Aşa este, dar ea nu a fost aplicată, nici în 2012... Prim-Ministrul Victor Ponta: Atunci este bine.
Virgiliu Hodorogea: Iar acum A.F.C.N.-ul a trimis prin case de avocatură către toate tipografiile din România notificări. V-am solicitat acest lucru pentru că suntem la un târg de carte şi dorim ca în continuare cărţile din România să fie tipărite în România... Prim-Ministrul Victor Ponta: Cu mare plăcere dacă pot să vă ajut eu vă ajut, dar vreau să vă rog ca întregul material să ajungă la mine prin domnul Ministru Barbu care o să-mi vină direct cu propunerea. Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult.
***Actualitatea Legislativă - Tipografică Confruntată cu o criză fără precedent, în primul rând datorită scăderii cererii de ziare şi reviste care au migrat către mediul on-line, dar şi a cererii de carte din ce în ce mai scăzută care tinde să treacă pe tabletă, industria tipografică a continuat în ultimii 6 ani să înregistreze cea mai dramatică scădere din istorie. Acest lucru categoric se întâmplă şi în alte state, dar acolo legislaţia protejează mult mai benefic şi echilibrat tipografiile, editurile şi scriitorii prin drepturile de autor, menţinând un echilibru dinamic prin aplicarea unor taxe pe produsele finale, în magazinele de vânzare on-line, în librării, chioşcuri de presă, toate acestea fiind menite să descurajeze orice formă de fraudă sau dumping. Cel mai grav lucru a venit în 2013, când, în baza Articolului 21, Ordonanţa nr. 51 / 11.08.1998,lege care a fost modificată în 31 ianuarie 2008 şi care stipulează faptul că pentru ceea ce înseamnă folosirea imaginilor din fondul cultural, imagini de clădiri declarate ca făcând parte din Patrimoniul Naţional, obiecte de muzeu, tablouri şi aşa mai departe, deci tot ceea ce face parte din Fondul Cultural Naţional şi care a fost tipărit, i se impune că trebuie să suporte o taxare de până la 5% conform “literei a”şi la care se mai adaugăabsolut eronat “litera f”care spune căpoate fi impozitată cu 3% absolut orice tipăritură, cu alte cuvinte inclusiv cutiile de pampers, cutiile de pasta de dinţi, ziarele, revistele, posterele electorale, cutiile de la pantofi, manualele şcolare şi “cam tot ce mişcă tipărit, râul, ramul” trebuie impozitate cu 3% de A.F.C.N.
Astfel, A.F.C.N. -ul, care în mod normal ar fi trebuit să facă front comun împreună cu editurile şi tipografiile,a început să trimită prin case de avocatură somaţii către toate tipografiile pentru obţinerea unor fonduri cât mai mari mizând pe “litera f”a Articolului 21, Ordonanţa nr. 51 / 11.08.1998 care la vremea respectivă a scăpat atenţiei cu o formulare ambiguă, dar care poate fi interpretată dezastruos pentru toate tipografiile din România.
Corect ar fi ca această “litera f“ să fie eliminată,în acest sens fiind depusă în luna mai 2013, LinkArticol - de către domnul László Ödön Fejér deputat din partea grupului U.D.M.R.,
o iniţiativă legislativă legată de amendare a“literei f”din Articolul 21, Ordonanţa nr. 51 / 11.08.1998, modificată în 31 ianuarie 2008, acest fapt readucând pe o linie de echilibru impozitarea doar a imaginilor de patrimoniu,taxă care, foarte logic, trebuie să ajungă la A.F.C.N.
Pe marginea acestei legi am solicitat şi domnului Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei,o abordare constructivăîn problema tipăririi majorităţii manualelor în România. Bookfest - mai 2013