EUROCOM Open Day 2016
la Palatul Parlamentului Interviu cu domnul Gabriel Kaumes- realizat de Virgiliu Hodorogea Suntem din nou la Palatul Parlamentului, după 3 ani, cu firma Eurocom, reprezentant Canon-Oce în România, alături de domnul Gabriel Kaufmes care are amabilitatea să ne spună câteva cuvinte despre acest eveniment deosebit, care are loc astăzi.
Gabriel Kaufmes: Acesta este evenimentul nostru anual, care se petrece într-un an primăvara, iar în anul următor toamna. Noi îi spunem eveniment "Open House".
În principiu aducem aici o parte din tehnologia pe care o oferim odată cu soluţiile noastre, atât în ceea ce priveşte echipamentele, adică partea de hard, cât şi softul, aplicaţia. Avem aici o gamă de echipamente white format, white format în sensul de la A0 “zero” şi mai mare.
Virgiliu Hodorogea: Echipamente care sunt folosite în special în argitectură, să spunem şi acest lucru? Gabriel Kaufmes: Nu numai. În sectorul construcţii, drumuri, poduri, toată partea aceasta, care, ca să spun aşa, foloseşte planuri. Dar pe de altă parte mai sunt şi alte echipamente tot de format mare care sunt display graphics.
Virgiliu Hodorogea: Destinate în special firmelor de publicitate? Gabriel Kaufmes: Nu numai pentru publicitate, unele merg către firme de cosmetică, altele sunt folosite în zona fotografie pentru publicul larg, albume foto şi aşa mai departe.
În zona aceasta de graphic arts, adică artă grafică, mulţi fotografi profesionişti folosesc asemenea echipamente şi soluţii. Sunt imprimante cu jet de cerneală cu până la 12 culori.
Virgiliu Hodorogea: Am văzut multe prezentări foto deosebite, deci exact ceea ce spuneaţi dumneavoastră, au venit fotografi profesionişti care şi-au prezentat colecţiile, printate cu echipamente şi soluţii furnizate chiar de Eurocom.
Nu ştiu exact ce echipament foloseau, dar erau foarte bine realizate. Foarte important este şi operatorul care alege hârtia, care prelucrează imaginea pe calculator în aşa fel încât să iasă foarte bine la print. Puteţi recomanda un anumit echipament? Spuneaţi ceva despre echipamentul cu 12 culori şi despre un anumit tip de hârtie? Gabriel Kaufmes: Este doar unul dintre echipamentele pe care le putem recomanda. Acum să ştiţi că fotografiile nu sunt la fel de frumoase pe aceeaşi hârtie. Sunt fotografii mai închise, fotografii mai deschise, sunt fotografii cu peisaj, sunt fotografii de exemplu din zona aceasta de cosmetică, cu figura unei doamne sau domnişoare, fardată, într-un stil foarte colorat, care impun o anumită hârtie, nu mereu aceeaşi, şi impun un anumit set-up atât al calculatorului, driverele şi aşa mai departe, cât şi al echipamentului de printare. Pe urmă aici mai sunt o mulţime de setări care se fac cu ajutorul cromatografului, adică după ce scoţi un print de test, se pune cromatograful pe el şi se compară cu ceea ce ne-am dori în realitate să iasă în poza digitală, şi aici trebuie să se facă o calibrare de culoare.
Virgiliu Hodorogea: Am să vă rog într-o scurtă paranteză să ne faceţi odată o invitaţie la un vernisaj de expoziţie foto pe care s-o recomandaţi dumneavoastră în funcţie de hârtia folosită pentru diversele
subiecte, pentru diversele fotografii, şi să vorbim puţin acolo, la faţa locului, despre echipamente şi consumabile, pentru că ar fi foarte interesant să se intre puţin în amănunte într-o astfel de expoziţie foto, pentru că acolo avem mult mai multe lucruri de punctat.
Gabriel Kaufmes: De acord. Există posibilitatea aceasta. Pe de altă parte, după cum vedeţi, mai există echipamentele de producţie de tip cad-cisc, pe bază de hârtie pre-tăiată, A3, A4, alb-negru şi color, care ating performanţe deosebite.
În zona aceasta, Canon-Oce a fost întotdeauna un lider de piaţă. Cu viteze foarte mari, cu facilităţi la intrare şi la ieşire de hârtie foarte mari, tipuri foarte largi de hârtie, hârtie chiar super-ieftină pe care printul iese foarte bine. De asemenea, cu facilităţi de preţ şi costuri foarte bune pentru o gamă foarte largă de aplicaţii.
Virgiliu Hodorogea: Ţin minte că Oce a fost practic prima firmă care la un moment dat tipărea ziare chiar la puncte de desfacere, parcă în Germania, în sistem print direct, pe bază de comandă, în cadrul unor chioşcuri speciale.
Gabriel Kaufmes: Noi îl numim "print on demand" şi într-adevăr facem acest lucru de multă vreme. Anul acesta, de exemplu, nu doar pentru aşa ceva ci şi chiar pentru printul de producţie, de mare viteză, am adus o imprimantă, care printează echivalentul a 3.000 de pagini A4 full color/minut.
Virgiliu Hodorogea: Despre ce imprimantă este vorba?
Gabriel Kaufmes: Este imprimantă ink jet, din seria ColorStream 3000Z, care este un produs scos cam de un an, un an şi jumătate, pe piaţa internaţională şi am reuşit şi noi să vindem prima maşină de genul acesta în România, este chiar prima vânzare din Estul Europei.
Virgiliu Hodorogea: Avem voie să spunem la ce firmă?
Gabriel Kaufmes: Este mai bine să nu intrăm în amănunte de genul acesta, dar este unul dintre marii printeri din ţară.
Virgiliu Hodorogea: Deci un ColorStream 3000Z.
Gabriel Kaufmes: Da. Apropo, toţi marii printeri sunt clienţii noştri pe diverse tipuri de maşini mari în orice caz şi ne bucurăm că deja imprimanta a intrat în producţie şi deja puteţi vedea unele facturi printate cu sigla color, cei de la Electrica şi nu numai.
Virgiliu Hodorogea: Deci să înţeleg că atunci când mă bucur de factura de la Electrica văd un print color de la dumneavoastră.
Gabriel Kaufmes: Da. Sigla este color, iar restul sunt cifrele în alb şi negru.
Virgiliu Hodorogea: Softul este dezvoltat tot de Canon pentru această aplicaţie /factură?
Gabriel Kaufmes: Softul este un soft original al Oce-Canon, mai vechi, în mare parte dezvoltat la Timişoara.
Virgiliu Hodorogea: Echipamentul aceasta, ColorStream 3000Z, este un echipament Oce sau Canon la origine?
Gabriel Kaufmes: La origine ColorStream 3000Z este un Oce. Tot ceea ce înseamnă viteză mai mare este Oce. Tot ceea ce înseamnă continiuos feed este Oce. Tot ceea ce înseamnă large format de producţie este Oce. Deci, tot ceea ce înseamnă în principal producţie este Oce.
Virgiliu Hodorogea: Iar softul dezvoltat pentru Electrica este realizat la Timişoara.
Gabriel Kaufmes: Deci ca să comanzi asemenea echipamente îţi trebuie un soft specializat. Şi mare parte din el a fost dezvoltat la Oce Software Timişoara.
Virgiliu Hodorogea: Este foarte interesant, pentru că nu mai auzisem nimic despre ei de câţiva ani. Eram convins că ei lucrează în continuare, dar n-am mai fost eu prezent la niciun eveniment de-al lor s-ar părea.
Gabriel Kaufmes: Ei au nevoie întotdeauna de un echipament pentru ca să poată să arate ceva. De aceea sunt şi ei prezenţi aici, acum la acest eveniment, sunt şi colegii noştri de la Timişoara.
Acum există şansa aceasta că am adus epre expunere un echipament mare. Şi nu numai unu chiar mai multe.
Virgiliu Hodorogea: Mai pe larg despre ce echipamente este vorba?
Gabriel Kaufmes: Este vorba despre echipamente de tipul peste 120 pagini/minut iar Canon C10000 VP este unul de top, care este acum relativ nou, un echipament color, de mare viteză, care la alb-negru printează peste 100 pagini/minut, iar color sub 100 pagini/minut, dar cu o calitate deosebită a imaginilor.
Virgiliu Hodorogea: Formatul maxim este A3, şi viteza?
Gabriel Kaufmes: Da. Este A3. Despre viteză, depinde, sunt modele şi modele, dar se pleacă de la 80-90-100 pagini/minut şi se ajunge până la 150 pagini/minut.
Virgiliu Hodorogea: Şi această viteză este pe formatul A4 sau A3?
Gabriel Kaufmes: Când vorbesc despre 100 pagini/minut este întotdeauna echivalent A4. Dacă este un A3 însemană că sunt două pagini A4/minut. Dar ceea ce este important este faptul că sunt foarte utile de exemplu în producţia de carte, manuale şcolare, deoarece acestea conţin imagini colorate.
Virgiliu Hodorogea: De data aceasta nici eu nu pot să dau numele companiei, al tipografiei, dar există o firmă, o tipografie care a cumpărat de la dumenavoastră, la Iaşi, şi pot să vă spun că au cei mai mulţumiţi clienţi pe studenţii de la Facultatea de Medicină din Iaşi şi acest lucru l-am aflat întâmplător de la un medic printr-o relaţie şi-o discuţie întâmplătoare. Laudele au venit din afara tipografiei, dar a fost lăudat echipamentul pentru planşele color care care trebuiau să fie de înaltă calitate, de înaltă rezoluţie pentru acele imagini de detaliu din domeniul medical. Aveţi ceva similar şi cu o tipografie sau o firmă care lucrează cu Facultatea de Medicină din Bucureşti?
Gabriel Kaufmes: Nu ştiu.
Virgiliu Hodorogea: Este bine că este la Iaşi atunci. Mie de acolo mi-au venit aceste informaţii.
Gabriel Kaufmes: Da. Aş vrea să vă spun acum câteva caracteristici tehnice despre echipamentul Canon I300 care are, de asemenea, o calitate deosebită a imaginii şi să încercăm cu el, datorită faptului că este de tiraj ceva mai mic şi automat mai ieftin, adică are un număr de pagini mai redus de print /lună, dar cum spuneam este un echipament ceva mai ieftin care poate să fie mai agresiv din punctul de vedere al preţului. Să sperăm că vom face treabă bună cu el.
Virgiliu Hodorogea: La echipamentul Canon C10000 VP înţeleg că preţul este ceva mai mare?
Gabriel Kaufmes: Este o maşina mare la propriu, după cum vedeţi. Se pretează la volume de tipar şi procesare foarte mari.
Deci acest echipament poate realiza la gata o carte la o singură trecere: concret Canon C10000 VP printează, leagă şi capsează la gata o carte.
Virgiliu Hodorogea: Deci practic avem un produs finit la final trecerii hârtiei prin maşină.
Gabriel Kaufmes: Exact. Pe când la alte maşini de print eventual se mai cuplează diverse utilaje de finisare, după cum vedeţi aici la colaboratorii noştri de la Pergamon, care au venit cu echipamente de finisare destinate prelucrării colilor tipărite pâna la realizarea produselor finite.
Virgiliu Hodorogea: Sintetizând, astăzi aţi expus şi un Canon C10000 VP care este un echipament complet care realizează cartea la gata.
Gabriel Kaufmes: Da. Aceasta este caracteristica lui.
Virgiliu Hodorogea: Există un anumit format de carte recomandat, un anumit format standard pentru el?
Gabriel Kaufmes: Nu există un format standard. El se poziţionează în categoria sa de la peste 1 mil, 1,5mil până la 5 mil de printuri/lună în format A4.
Virgiliu Hodorogea:Vă propun să-i facem o prezentare mai detaliată pentru un număr imediat viitor care va fi înainte de cel mai mare târg de carte, "Bookfest".
Gabriel Kaufmes: Pentru Canon C10000 VP sau pentru I300 care este mai ieftin şi de la care sperăm mai mult. Vedem.
Virgiliu Hodorogea: Pentru I300 credeţi că ar fi mai indicat având în vedere nivelul pieţei din România?
Gabriel Kaufmes: Da. Canon C10000 VP ar fi prea scump. Categoric, este mai scump pentru că face mult mai multe operaţii de producţie.
Canon I300 face mai puţine şi astfel este mai ieftin. Acum problema este dacă este pregătită piaţa să plătească un preţmai mare sau piaţa va spune nu, preferăm un echipament mai ieftin, pentru că au mai puţini bani şi preferă să facă finisarea separat.
Virgiliu Hodorogea: Ne puteţi oferi şi o estimare de preţ pentru Canon I300?
Gabriel Kaufmes: În momentul acesta nu.
Virgiliu Hodorogea: Eu vă mulţumesc foarte mult pentru această prezentare deosebit de detaliată pe care aţi avut amabilitatea s-o faceţi astăzi la Palatul Parlamentului şi vă aşteptăm pentru un număr viitor cu o prezentare între cele două echipamente, Canon I300 sau Canon C10000 VP. Chiar la nivel de date tehnice.
Gabriel Kaufmes: Nu promit nimic.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru interviul acordat.
Gabriel Kaufmes: La revedere.