MARBACH un nume de referinţă pe piaţa ambalajelor din România Interviu cu domnul Jan Iaciansky
Director de producţie - Marbach România realizat de Virgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Domnule Director Jan Iaciansky vă rog să ne prezentaţi în câteva cuvinte compania Marbach România. Jan Iaciansky:Grupul Marbach, având 1100 de angajaţi în întreaga lume, este lider internaţional în domeniul furnizorilor de echipamente pentru industria ambalajelor.
Compania, deţinută de familia cu acelaşi nume, a fost fondată în anul 1923 şi are sediul în Heibronn, Germania. În prezent, pe lângă numeroase filiale răspândite pe o arie geografică întinsă, grupul Marbach mai dispune şi de o reţea globală de firme partenere şi reprezentanţe.
Numele Marbach este sinonimul calităţii, inovaţiei, serviciilor complete şi preocupării pentru conservarea mediului.
Marbach-România este prezentă de mai bine de 11 ani pe piaţa românească, fiind unul dintre fondatorii şi inovatorii domeniului echipamentelor pentru industria ambalajelor din carton. Beneficiind de tehnologie şi materiale de înaltă calitate, puse la dispoziţie de grupul german din care facem parte, contribuim decisiv la succesul clienţilor noştri graţie fiabilităţii, durabilităţii, preciziei şi eficienţei produselor oferite. O trăsătură esenţială a modului nostru de lucru este permanenta preocupare pentru introducerea inovaţiilor şi îmbunătăţirea continuă a calităţii produselor noastre, fiind beneficiari ai unui know-how de excepţie.
Virgiliu Hodorogea:Care sunt principalele produse prin care Marbach România se evidenţiază în mod deosebit pe piaţă? Jan Iaciansky: Produsele care ne-au creat un renume pe piaţa românească sunt formele de ştanţare plană, echipamentele de eliminare a deşeului şi contrabigurile din pertinax, care au evoluat tehnologic, fiind astăzi în topul celor mai bune dispozitive din gamă.
La acestea se adaugă echipamente pe care le pune la dispoziţie grupul din care facem parte. Dintre acestea cele mai solicitate sunt formele Braille pentru ambalajele din industria farmaceutică, placa de contrabiguire din oţel, care asigură o precizie excelentă, formele de folio şi tipar înalt, ştanţe pentru puzzle, dar şi aşa numitele ştanţe industriale, care sunt folosite la decuparea materialelor cu proprietăţi mult diferite de cele ale cartonului cum ar fi clingheritul, PVC ul sau cauciucul.
Virgiliu Hodorogea: Ce ne puteţi spune despre recenta retehnologizare realizată odată cu finalizarea noului sediu? Jan Iaciansky: Noul sediu nu aduce doar creşterea spaţiului de producţie şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ci şi o înnoire tehnologică. Concret, este vorba despre punerea în funcţiune a unui nou utilaj de debitat cu laser utilizat atât la producerea ştanţelor plane cât şi a celor rotative. Cu această investiţie răspundem cerinţei, în continuă creştere, de ştanţe pentru utilaje rotative, fiind primi care le producem în România. Chiar dacă producţia de ştanţe rotative este la debut, am dori să precizăm că avem deja o experienţă îndelungată în ceea ce priveşte proiectarea lor, având pregătite datele tehnice pentru aproape toate utilajele de ştanţat rotative din România. Cât priveşte partea de montaj, angajaţii noştri au trecut printr-o perioadă de şcolarizare intensivă, organizată la filialele cu experienţă în acest domeniu din cadrul grupului.
Virgiliu Hodorogea: Care este segmentul de piaţă pe care mizaţi să-l câştigaţi începând din toamna acestui an şi, de asemenea, vă rog să ne spuneţi dacă aveţi în vedere şi câştigarea unor pieţe din străinătate? Jan Iaciansky: Aşa cum subliniază şi sloganul companiei, suntem în prima linie în domeniul inovaţiei, având mereu pregătite noutăţi care
duc la îmbunătăţirea produselor şi, în cele din urmă, la un grad de satisfacţie ridicat al clientilor noştri.
Avem însă şi un regret, provocat de ritmul lent cu care răspunde piaţa românească inovaţiei, deşi aceasta aduce beneficii pe termen lung, chiar dacă, la început implementarea ei presupune un efort financiar ceva mai ridicat.
Între noutăţile propuse pieţei de profil din România se numără contradecupatorul cu placă de presiune Masterstrip-plate. Având domeniu de aplicabilitate atât la cartonul ondulat cât şi duplex, Masterstrip-plate poate dubla viteza de lucru a maşinilor de ştanţat automate.
Pe lângă preocuparea constantă de îmbunătăţire a calităţii, nu neglijăm deloc capitolul servicii. Departamentul nostru service este pregătit pentru a răspunde prompt solicitărilor venite din partea clienţilor. Viteza de reacţie nu este totul, ci este completată de pricepere în rezolvarea problemelor şi de dotări pe măsura complexitaţii utilajelor şi echipamentelor vizate.
Virgiliu Hodorogea:Care sunt planurile de viitor ale companiei Marbach România pe care doriţi să le evidenţiaţi în mod deosebit în finalul acestui scurt interviu? Jan Iaciansky: Planurile noastre nu se limitează la producţia de ştanţe rotative şi plane ci dorim să venim în ajutorul clienţilor noştri prin implementarea unor produse foarte eficiente, de mult cunoscute în domeniul producătorilor de ambalaje din carton, dar care sunt prea puţin utilizate în România. Reprezentativ pentru acestea este dispozitivul de separare (blanking tool), care asigură o eficienţă foarte ridicată procesului de ştanţare. În ceea ce priveşte arealul geografic ţintă, am dori să pătrundem şi în câteva ţări limitrofe.
Până atunci însă, suntem încrezători în potenţialul pieţei româneşti de profil, care este departe de a-şi fi atins limitele de dezvoltare.