Cover Story: De 20 de aniGrupul RONDO continuă să investească
în cele mai performante utilaje
Interviu cu Dl. Director General Mihnea Bâldea realizat de Virgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem la Rondocarton din Cluj-Napoca, cu domnul director general Mihnea Bâldea, căruia îi solicităm să ne prezinte un scurt istoric al investiţiilor în echipamente şi maşini de produs carton ondulat care s-au realizat aici, la Rondocarton, din anul 1999 până astăzi, pentru că iată, anul acesta se împlinesc 20 de ani.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _Mihnea Bâldea:Da, într-adevăr chiar anul acesta împlinim 20 de ani de când am produs prima coală de carton ondulat, chiar luna aceasta, în octombrie.
Maşina de produs carton ondulat funcţionează încă de atunci, este un echipament BHS cu 2,5 m lăţime care a reprezentat o investiţie de top atunci în anul 1999, dar pe care îl vom moderniza aproape complet începând de anul acesta, iar anul viitor vom finaliza modernizarea, aducând echipamentul la standardele anului 2020, înlocuind practic mare parte din maşină cu unităţi complet noi, investiţia fiind realizată din fonduri proprii.
Virgiliu Hodorogea: Am să vă rog să ne realizaţi şi o succintă prezentare a echipamentelor de înaltă productivitate pe care le are Grupul RONDO instalate la fabrica RONDO din Târgovişte. Mihnea Bâldea: Şi la Târgovişte avem o maşină cu care producem carton ondulat, cu o tehnologie identică cu cea existentă la Cluj-Napoca, doar că acolo producem carton cu până la 7 straturi de hârtie (3 ondule). Maşina de carton instalată la Târgovişte este o maşină de provenienţă italiană, un Agnati, având lăţimea tot de 2,5 m, dar aceasta a fost instalată mai recent în anul 2008, atunci când s-a deschis şi fabrica.
Virgiliu Hodorogea: În anul 2019, pe lângă aniversarea celor 20 de ani RONDO Cluj-Napoca şi împlinirea a peste 10 ani de activitate la RONDO Târgovişte, aţi marcat şi cea mai spectaculoasă achiziţie de pe piaţa producătorilor de ambalaje din România, despre care vă rog să ne prezentaţi câteva detalii. Mihnea Bâldea: Anul acesta, în vară, am realizat achiziţia fabricii Transilvania Pack&Print de la Sibiu, care a devenit astfel RONDO Sibiu, cea de a treia fabrică a Grupului RONDO din România, iar acolo producem atât ambalaje din carton duplex şi triplex, dar şi ambalaje din carton ondulat lito-laminat pe o maşină Asitrade.
Virgiliu Hodorogea: Despre activitatea de caşerare pe care o desfăşuraţi aici, la Cluj-Napoca de 20 de ani am să vă rog să ne daţi câteva detalii. Mihnea Bâldea: Aici, la sediul din Cluj-Napoca activitatea de caşerare a început în anul 2004 sau 2005 special pentru un client care la vremea aceea avea o fabrică de jucării în Bucureşti, este vorba de Mattel, care însă foarte repede a şi plecat spre China, astfel încât nu am apucat să producem pentru el mai nimic. Echipamentul instalat atunci, este un Asitrade cu 1650mm lăţime de lucru, echipament produs în anul 1995 în Elveţia. Între timp, compania Asitrade face parte acum din grupul Bobst.
Virgiliu Hodorogea: Dar care sunt principalele noutăţi aici, la Rondocarton Cluj-Napoca, ce anume reprezintă capul de afiş? Mihnea Bâldea: Cu siguranţă capul de afiş îl constituie noua maşină de tipar în 5 culori HQ Flexo, care este tot un echipament Bobst, Master Flex HD, pe care tocmai l-am instalat. Motivul pentru care am adus această maşină pe care o avem deja instalată şi la Târgovişte încă de anul trecut este tocmai pentru că vom transfera partea de ambalaje caşerate şi imprimate offset de la Cluj-Napoca la Sibiu şi ne dorim ca în fabrica de la Cluj-Napoca să ne concentrăm pe tiparul de înaltă calitate flexo.
Virgiliu Hodorogea: Acum la finalul interviului nostru vom lua şi noi câteva imagini din hală cu aceste echipamente prezentate şi am să vă solicit să ne spuneţi şi despre echipamentele ce vor fi instalate la Cluj-Napoca în anul 2020. Mihnea Bâldea: Anul trecut am mai instalat o maşină de lipit, nouă, este un Master Fold cu 1,7 m lăţime de lucru, tot de la Bobst, iar anul viitor vom încheia procesul de automatizare a transportului intern, astfel încât de la maşina de produs carton până în expediţie vom putea merge fără paleţi, urmând ca în expediţie sau înainte de expediţie să instalăm un robot de paletizare centralizat unde să facem toată această operaţiune de ambalare şi pregătirea pentru expedierea cutiilor.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc pentru aceast interviu şi vă propun să ne revedem curând şi la fabricile de la Târgovişte şi de la Sibiu. Mihnea Bâldea: Vă aşteptăm cu mare plăcere.