De ce să nu avem profit diminuând cheltuielile? Interviu cuSergiu Ţoca, Florin Catana şi Andrei Tutuianu realizat de Virgiliu Hodorogea
Cele mai moderne şi competitive echipamente de ecologizare a producţiei pentru tipografii şi producători de ambalaje şi etichete într-o sucintă prezentare realizată de: dl. Sergiu Ţoca, director general - ECOTEHNOLOGY.
Alături de evaluările şi recomandările acestor echipamente făcute de directorii de producţie a două mari tipografii într-un succint interviu cu: dl. Florin CATANA– director de prod. DARIMEX şi dl. Andrei TUTUIANU– director de prod. EVADIX.
Sergiu Ţoca Prezentarea echipamentelor:
Distilatorii sunt utilaje capabile să rezolve marea problemă a solvenţilor. Inevitabil multe tipografii cuprind în procesul lor de producţie aceşti solvenţi care trebuie utilizaţi pentru spălarea utilajelor indiferent de costul lor. Daca este aşa, atunci de ce nu se încearcă a se reduce aceste costuri? Distilatorii "curăţă" aceşti solvenţii murdari care se obţin în urma spălării utilajelor, ale instalaţiilor de vopsit şi degresat.
Multe din tipografiile clasice utilizează un procedeu de producţie spunem noi neproductiv, costisitor şi cu multe reziduuri.
Se ştie că solvenţii sunt folosiţi în tipografii pentru a spăla aceste utilaje. Acestea vin într-o cantitate satisfăcătoare, sunt depozitaţi pentru a fi utilizaţi, se spală utilajele, se colectează solvenţii murdari, se depozitează urmând a fi preluaţi de către firmele specializate, după care acest proces se reia de la început.
Orice manager încearcă reducerea costurilor de producţie, iar în coşul cu cheltuieli, solvenţii şi respectarea normelor de mediu ocupă unul din primele locuri, cheltuieli obligatorii pentru procesul de tipărire.
De ce să nu se reducă costul cu solvenţii de la un euro litru cât costă media de solvent la circa 60-70 de bani?
Iar odată achizitionat un distilator, nu mai necesită achiziţionarea de solvent pentru ciclul de producţie.
De ce să nu se reducă riscul de poluare ambientală şi cel al sănătăţii şi siguranţei muncii?
Prin propunerea noastră de a achiziţiona un distilator veţi obţne următoarele: cantitatea de solvent achiziţionată iniţial este mai mică; are loc spălarea utilajelor după care solventul murdar este curăţat cu ajutorul distilatorului, obţinându-se practic un solvent curat care poate fi reutilizat în procesul se spălare. Reziduul care se obţine este foarte mic şi constă în reziduurile de pigment, tuş, cerneluri, exact doar murdăria care o dorim a fi eliminată atunci când spălăm aceste utilaje. ASTFEL - Nu se mai achiziţionează solvent nou, deoarece solventuldistilat este identic cu originalul. De asemenea, caracteristicile solventului nu se degradează indiferent de numărul de distilări.
Şi mai putem spune doar un singur lucru: sunt firme ce oferă tipografiilor aceşti solvenţi şi diluanţi refolosiţi. Dacă ar fi să facem aceste comparaţii, atunci am putea spune faptul că: 1) La achiziţionarea unui solvent în cazul unui distilator,aceste achiziţii se reduc la ZERO.Se întrerupe fluxul de intrări de solvent nou.
2) Obţinerea de deşeuri. În primul caz fără utilizarea distilatorului se obţine aceiaşi cantitate de deşeuri de solvent ca şi la achiziţia lui; deci avem bătăi de cap cu depozitarea lor şi manipularea butoaielor. Dacă se foloseţte un distilator, se obţine un reziduu direct în saci, cantitatea fiind semnificativ mai mică, manipularea acestora fiind foarte uşoară. 3) Spaţiile de depozitare a solvenţilor în cazul distilatorilor scade semnificativ 4) Timpul alocat de către un operator pentru ambele cazuri, este acelaşi 5) Normele de protecţia mediului precum şi securitatea muncii sunt pe deplin satisfacute 6) Distilatorii au aplicaţie pentru orice fel de tip de solvent sau diluant.
AVANTAJELE
Utilajelor sunt de la noi
Filozofia constructorului este destul de simplă şi anume se pune accent pe calitatea utilajelor sale şi nu pe service ceea ce în practică se răsfrânge în performanţe de lungă durată a utilajelor
Materialelor folosite Constructorul alege întotdeauna materialele cele mai bune în construcţia utilajelor - certificări UNI EN ISO 9001-2000, ATEX privind construcţia electrică antideflagrantă, PED utilaje sub presiune
Siguranţa utilajului
Panoul de comandă. Comenzile de reglare situate la exteriorul casetei electrice permit setarea timpului şi temperatura de distilare (şi de uscare) în mod rapid şi sigur.
Majoritatea competitorilor noştri au adoptat soluţia cea mai economică (ieftină), montând comenzile în interiorul casetei electrice, şi obligând astfel operatorul de a deschide (şi închide) caseta ori de câte ori trebuiesc schimbaţi parametrii de distilare
- sacii Reg Bag patentat Formeco. Reziduurile sunt colectate direct în aceşti saci, fără nici un contact din partea operatorului.
- capacul fierbătorului- cu rol de supapă de suprapresiune; patentat Formeco
Mediul de lucru
Utilajele noastre pot funcţiona în siguranţă chiar şi în condiţii de lucru deosebite fără nici un pericol, chiar şi acolo unde riscul de explozie este ridicat.
-intervenţia operatorului este redusă la minim. Acesta doar va încărca şi va descărca utilajul în anumite cazuri în funcţie de gradul de automatizare, precum şi reziduul concentrat. Nu trebuie o pregătire specială a personalului, iar timpul alocat pentru deservirea utilajului se rezumă la cateva minute pe ciclu.
Costul unui litru de solvent distilat este echivalent cu circa 225-280 watti. Un litru de solvent este în medie la preţul de 1 euro litrul.
Socotiţi şi dumneavoastră la cât costă un litru de solvent, economia ce se obţine, sau evaluaţi profitul pentru firma dumneavoastră, la care adăugăm cheltuieli cu mult diminuate în legătură cu eliminarea reziduurilor.
Putem afirma că dacă utilajul este dimensionat conform cerinţelor clientului ţi folosit corespunzător, amortizarea utilajului se face în mai puţin de un an.
Şi în final vă pot spune că avem utilaje văndute în România îi aflate în funcţiune din 1994 (la firma Carmex Prod).
EVAPORATORII
Au un câmp de aplicaţie redus pentru tipografii, dar pot fi utili acolo unde consumul de apă este foarte mare. Sunt de asemenea tipografii care folosesc în procesul de producţie un amestec de apă şi solvent. Obiectivul este acela de a rezolva eficient îi definitiv problema apelor industriale poluate, prin acest procedeu de concentrare cât mai mult posibil a produsului contaminant din apă şi recuperarea separată a apei, care în urma distilării poate fi refolosită într-un nou ciclu de producţie. Un exemplu unde acest utilaj funcţionează cu succes este Fabrica de Combustibil Nuclear de la Mioveni, unde apa tehnologică este curăţată (reziduuri de apă). Aceste utilaje pot fi autonome, putând funcţiona 24 din 24 de ore.
Un aspect important al acestor utilaje este faptul că acestea pot fi achiziţionate şi cu Fonduri Europene deoarece pe lângă rolul lor în procesul de producţie, au şi rol de protejare a mediului înconjurător. Deci în concluzie putem spune că: ECOTEHNOLOGY reprezintă o afacere profitabilă atât pentru dumeavoastră cât şi pentru mediul înconjurator.
Părerea Tehnicienilor
Tipografia DARIMEX
INTERVIU cu Florin Catana
Domnule director Florin Catana, eco-tehnologizarea proceselor de producţie în industria de print şi ambalaje, ca de altfel în toate ramurile industriale din România este un obiectiv prioritar în această perioadă şi având în vedere investiţiile pe care le-aţi realizat în această direcţie, am să vă rog să ne prezentaţi pe scurt avantajele pe care le-aţi înregistrat, din punct de vedere material, prin achiziţionarea unui echipament de Distilat? Florin Catana:Ţin să subliniez că avantajele sunt multiple. Avem mai mult de 50% recuperare cantitativă a solvenţilor folosiţi, în procesul de producţie şi astfel am reuşit o reducere semnificativă a costurilor de achiziţionare a acestora. În acest fel putem spune că s-a realizat amortizarea rapidă a maşinii de distilat. Şi nu în ultimul rând o reducere semnificativă a costurilor de eliminare a deşeurilor periculoase rezultate din procesele de tipărire.
Care consideraţi că au fost avantajele înregistrate din punct de vedere al mediului şi care a fost opinia organelor de mediu vis-a-vis de acest utilaj? Florin Catana:Deşeurile periculoase rezultate din procesele de tipărire ce necesitau distrugerea sunt acum cu mult mai reduse, şi astfel s-a înregistrat şi o reducere semnificativă a costurilor de eliminare a acestora. Iar Declaraţia periodică de Mediu este cu mult mai “curată” în sensul cel mai bun şi liniştitor.
Care este părerea Dumneavoastră despre fiabilitatea acestor utilaje şi dacă le-aţi recomanda şi altor agenţi economici? Florin Catana:Orice utilaj care ajută la reciclarea unor materiale poluante componente din cadrul unui proces tehnologic trebuie luat în calcul permanent. În privinţa distilatorului Formeco avantajele sunt palpabile imediat şi amortizarea economică este cât se poate de rapidă. Îl recomandăm cu maxim de încredere.
Vă mulţumesc pentru amabilitatea de a răspunde acestui scurt interviu.
Tipografia EVADIX
INTERVIU cu Andrei Tutuianu
Domnule director Andrei Tutuianu, eco-tehnologizarea proceselor de producţie în industria de print şi ambalaje, ca de altfel în toate ramurile industriale din România este un obiectiv prioritar în această perioadă şi având în vedere investiţiile pe care le-aţi realizat în această direcţie, am să vă rog să ne prezentaţi pe scurt avantajele pe care le-aţi înregistrat, din punct de vedere material, prin achizi/ionarea unui echipament de Distilat? Andrei Tutuianu:Pentru firma noastră această investiţie în eco-tehnologizare a condus la recuperarea a 75-87% din diluantul şi acetatul uzat pe care anterior îl trimiteam la o firmă specializată pentru a fi distrus.
Care consideraţi că au fost avantajele imediate înregistrate din punct de vedere al mediului şi care a fost opinia organelor de mediu vis-a-vis de acest utilaj ? Andrei Tutuianu:O primă remarcă, am putea spune cu ochiul liber, al oricărei persoane este diminuarea considerabilă a deşeurilor de nămol rezultat în urma distilării şi care procentual a scăzut la aproximativ 13-25%, faţă de cantităţile precedente.
Care este părerea Dumneavoastră despre fiabilitatea acestor utilaje şi dacă le-aţi recomanda şi altor agenţi economici?
Andrei Tutuianu:Din punctul nostru de vedere este o investiţie justificată şi bineînţeles că am recomanda acest tip de echipament oricărei firme din domeniul printului şi al ambalajelor, dar grija faţă de Mediu trebuie să fie o preocupare individuală şi permanentă în orice companie.
*****
În încheiere dl. Sergiu Ţoca director general ECOTEHNOLOGY, a mai subliniat faptul că un al treilea client bine cunoscut din domeniul printului este Repoflex Braşov.
Dar dacă ar fi să exemplificăm şi alte domenii, putem spune că am vândut utilaje şi în industria chimică, a mobilei sau de reciclare a deşeurilor.
Ceea ce este important de reţinut din acest material este faptul că pe lângă latura economică a utilajelor, acestea au în primul rând un rol deosebit în protecţie a mediului.
Tocmai de aceea credem noi motto-ul: „O afacere pentru dumeavoastră şi mediul inconjurător” se potriveşte perfect şi pentru utilizatori şi pentru mediu.