Conferinţa Naţională de Imprimare pe Format Mare
Interviu cu Cornel Păuna,
Managing Partner - Dacora Print
Suntem cu Dl. Cornel Păuna, Managing Partner - Dacora Print, la Conferinţa Naţională de Imprimare pe Format Mare susţinută astăzi, 2 martie 2011, la Hotel Radisson Blu din Bucureşti. Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre ceea ce aţi prezentat astăzi, cele cinci echipamente, înţeleg că sunt mai mult pentru piaţa de publicitate dar şi pentru cei din domeniul ingineriei. De asemenea, vă rog să ne spuneţi dacă o parte din ele pot fi folosite şi de către tipografii pentru Matchprint sau pentru proba de tipar, seria zero şi chiar pentru postere unicat sau de serie mică. Cornel Păuna: La acest eveniment prezentăm două grupe de echipamente, unele pentru piaţa tehnică, mă refer la companii de proiectare, arhitectură, infrastructură, utilităţi publice, copy-shop-uri.
Celălalt grup de echipamente sunt utile pentru piaţa grafică, copy-shop-uri, companii de producţie publicitară, tipografii şi companii de editare semne. Deci este un spectru destul de larg. Copy- shop-urile sunt cele care beneficiază cel mai mult pentru că ele folosesc şi o grupă şi cealaltă.
Dintre echipamentele expuse astăzi, unul dintre ele l-aţi putea recomanda în mod deosebit şi tipografiilor care au în portofoliu agenţii de publicitate, în sensul că ele realizează atât partea de pliante şi reviste iar la un moment dat pot avea nevoie şi de realizarea unor postere în serie foarte mică, poate chiar 10 bucăţi, lucru care din punct de vedere tipografic pe un format 70x100cm ar duce la costuri foarte mari. Cornel Păuna: Exact. Există deja un trend în piaţă, sunt deja tipografii care au achiziţionat asemenea echipamente, mă refer la echipamentele din zona grafică, HP DesignJet L25500, echipamentul pe cerneală Latex, acesta fiind deja achiziţionat de câteva tipografii din România şi este cu adevărat o soluţie de producţie a posterelor în tiraj scurt, a autocolantului sau tapetului. Am observat că tipografiile au nevoie să-şi lărgească gama de aplicaţii, pentru a oferi clienţilor lor soluţii complete.
Predecesorul lui HP Z 6100 este cea mai vândută maşină de producţie foto pe formate mari din România. HP Design Z 6200 aduce un gamut de culoare mai mare şi costuri de exploatare mai mici cu 15%.
Legat de echipamentul cu noua tehnologie lipsită de solvenţi ce ne puteţi spune în două cuvinte? Cornel Păuna: Aş putea spune trei cuvinte despre acest echipament: este extrem de uşor de utilizat, nici un alt echipament nu poate produce la fel de multe aplicaţii, deci riscul investiţiei este foarte mic şi este un echipament complet ecologic. Avem nevoie şi de acest lucru.
Am înţeles că fiind un echipament complet ecologic, odată printate materialele pot fi expuse imediat, chiar şi-n restaurante, policlinici, deci acolo unde avem restricţii mai deosebite faţă de solvenţi. Cornel Păuna: Acolo unde avem restricţii, există dealtfel şi directive europene şi reguli în acest sens, acolo unde avem restricţii, această maşină face faţă cu succes pentru că cerneala folosită este ecologică, dar trebuie printată şi pe materiale speciale pentru acest gen de instituţii.
Vă dau un exemplu, tapetul pe care l-aţi văzut aici este un tapet ignifug, ecologic şi cerneala, de asemenea, este ignifugă şi ecologică. Este un deosebit avantaj.
Deci avem nevoie ca toate materialele, folia de printare, cât şi cerneala să fie ecologice pentru a nu avea nici un fel de probleme cu Garda de Mediu. Cornel Păuna: Absoult. Există standarde europene şi care ar trebui şi la noi respectate. Din 2012 multe lucruri în Europa se vor schimba în această industrie, iar echipamentul Latex deja apărut va fi un echipament din ce în ce mai căutat.