Carpatgraf duce o luptă permanentă pentru
retehnologizarea industriei ambalajelor flexo
din România Interviu cu domnul László Ödön Fejer şi domnul Albert Jánosi de la Carpatgraf alături de domnul Dénes Varga de la Varga Flexo
Virgiliu Hodorogea:Ne aflăm la cea de-a doua întâlnire a ATT din anul 2012 alături de domnul László Ödön Fejer, director general la Carpatgraf, domnul Albert Jánosi, director vânzări la Carpatgraf şi domnul Dénes Varga, director general la Varga Flexo din Ungaria.
Aş vrea să ne spuneţi câteva cuvinte domnule László Ödön Fejer despre prezentarea care aţi susţinut-o astăzi în cadrul întâlnirii ATT şi nu aş vrea să ocolim nici subiectul drupa 2012 care abia s-a încheiat acum câteva zile şi unde ştiu că firmele pe care le reprezentaţi în România au prezentat echipamente foarte noi.
László Ödön Fejer: Noi, aşa cum ştiţi foarte bine, reprezentăm două firme: una din Anglia, firma Edale, şi una din Ungaria, firma Varga Flexo. Drupa 2012 a reprezentat un succes pentru firma Edale deoarece au fost cel puţin 200 de vizitatori interesaţi de aceste echipamente flexo, iar pentru firma Varga Flexo, cel mai bine este să-l întrebaţi pe domnul Varga pentru că dânsul este acum aici lângă noi. Pentru noi, anul 2012 a reprezentat până acum un succes deosebit prin vânzările înregistrate. Trebuie să amintesc faptul că vindem şi echipamentele produse de firma Bar Graphics Machinery. Anul acesta am pus în funcţiune la firma Conphys din Râmnicu Vâlcea unul dintre cele mai moderne Slittere din România, echipament produs de către BGM şi care a fost lansat la Label Expo 2011.
Virgiliu Hodorogea: Domnule Albert Jánosi vă rog să ne faceţi prezentarea echipamentului vândut la firma Conphys nu cu mult timp în urmă. Albert Jánosi: Sunt două săptămâni, mai exact. A fost instalat un Slitter Rewinder cu inspecţie video 100% destinat pentru toată gama de suporturi, începând de la folie de 15 microni până la cartoane uşoare. Este primul utilaj de acest fel instalat în România, el fiind lansat abia anul trecut în Anglia.
Virgiliu Hodorogea: Se vor realiza şi produse destinate exportului cu acest utilaj? Albert Jánosi: Da, din câte ştim se vor exporta produsele finisate cu acest utilaj.
Virgiliu Hodorogea: Am să vă rog să faceţi şi o traducere cât mai apropiată a întrebărilor mele pentru partenerul dumneavoastră din Ungaria, domnul director Dénes Varga.
Domnule Varga, am înţeles în primul rând că aceasta este o afacere de familie şi am să vă rog să ne spuneţi cum au mers afacerile în Ungaria în aceşti ultimi ani de criză. Dénes Varga: Ne considerăm norocoşi din două puncte de vedere, unul pentru că am vizat piaţa industriei alimentare care merge bine în continuare, acesta fiind un segment care nu a fost afectat de criza economică.
Virgiliu Hodorogea: Deci aţi mizat, în primul rând, pe o industrie care va merge întotdea-una, industria de ambalaje pentru produse alimentare. Legat de acest lucru, prezentaţi-ne cum se desfăşoară activitatea de retehnologizare a acestei ramuri industriale în Ungaria. Dénes Varga: Pe piaţa din Ungaria este foarte important să se obţină ambalaje de calitate. Pentru acesta este necesară o tehnologie de ultimă generaţie, iar în acest sens, în acest moment, se elimină toate utilajele vechi şi depăşite din punct de vedere tehnologic.
Virgiliu Hodorogea: Există o legislaţie mai aspră în ceea ce priveşte producerea de ambalaje alimentare în Ungaria? Dénes Varga: În primul rând piaţa este cea care decide sensul creşterii calităţii, numai ceea ce este de calitate foarte bună se poate vinde. Din ce în ce mai mult apar ambalajele laminate care exclud contactul cernelii cu produsul alimentar.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc domnule Dénes Varga pentru amabilitatea de a răspunde acestor câteva întrebări şi mulţumesc pentru traducere domnule Albert Jánosi.
Domnule László Ödön Fejer doresc să vă reamintesc că acum doi ani aţi participat la Romexpo în cadrul târgului All-Pack, unde aţi susţinut un seminar pe tema producţiei de ambalaje flexo şi am să vă rog să ne spuneţi dacă veţi continua această tradiţie şi în anul 2012. László Ödön Fejer: Într-adevăr, acest segment de piaţă al ambalajelor flexo se dezvoltă foarte mult şi în România. Noi nu vindem doar utilaje, noi oferim soluţii complete pentru producătorii de ambalaje, atât pe producţia de clişee flexo cât şi în ceea ce priveşte cernelurile flexo. Trebuie să accentuez că prezenţa noastră şi a firmei Varga la drupa 2012 a fost dictată şi de urmărirea implementării unei noi investiţii în acest domeniu în România. Până la sfârşitul acestui an sperăm să avem cea mai modernă tehnologie de fabricare a clişeelor din Europa şi atunci sper că vom susţine un seminar Carpatgraf la care vom prezenta această nouă tehnologie.
Virgiliu Hodorogea: Aveţi în vedere să deschideţi un nou punct de lucru, eventual în Bucureşti, sau implementarea acestei tehnologii de ultimă oră se va face tot la sediul Carpatgraf din Sfântu Gheorghe? László Ödön Fejer: Nu ne-am pus încă această problemă pentru că am constatat că putem servi clienţii din România foarte prompt prin intermediul societăţilor de curierat. Există, bineînţeles, oraşe în care avem mai mulţi clienţi, cum ar fi Bucureşti, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea, etc. Piaţa va fi cea care va dicta acţiunile noastre viitoare.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsuri, domnule director László Ödön Fejer. Albert Jánosi: Doresc să intervin puţin şi să vă spun că, indiferent de locul unde vom alege să implementăm această nouă tehnologie, nu vom exclude participarea la Romexpo în cadrul târgului All-Pack şi vom susţine în continuare seminarii pentru că ştim că piaţa cere acest lucru, domeniul flexo fiind într-o evoluţie deosebit de rapidă.
Virgiliu Hodorogea: Nu-mi rămâne decât să vă invit să participaţi şi în această toamnă cu un seminar flexo la târgul All-Pack 2012 de la Romexpo, mai ales că în acest an târgul se va desfăşura în pavilionul central, fap ce va atrage, cu siguranţă, un număr mai mare de vizitatori din domeniul ambalajelor alimentare.
Vă mulţumesc tuturor celor care aţi participat la acest interviu.