Printing World / Lumea Tiparului nr.49 (noiembrie- decembrie 2019)
Editorial nr. 49
Toamna 2019 ne-a pus la dispoziţie tuturor celor implicaţi în domeniul tiparului şi ambalajelor o dublă ofertă de întâlniri business-to-business pentru dialog şi prezentări despre noutăţile apărute la nivel mondial în cele două domenii.
Astfel, în prima parte a lunii octombrie, în pavilion B1 de la ROMEXPO s-a desfăşurat Târgul PRINT&SIGN 2019, mai exact în perioada 9-12 octombrie.
Au urmat, la finalul lunii octombrie şi început de noiembrie, tot la ROMEXPO - sub forma unui adevărat “4x4 off-road”, 4 târguri consacrate domeniilor industriei alimentare
şi de ambalaje:
- Pack-Show,
- IndagraFood,
- CarnExpo
- Indagra.
Atmosfera în “Oraşul business-to-business Romexpo”, aşa cum l-au numit mulţi dintre vizitatori datorită dimensiunilor impresionante, a fost pe durata tuturor târgurilor una deosebit de distinsă, profesionistă şi concentrată pe noutăţi atât din domeniul producţiei de ambalaje tipărite offset şi flexo, cât şi pe noutăţile tehnologice de ambalare destinate industriei alimentare.
Cele două târguri, Print&Sign şi Pack-Show reprezintă rodul parteneriatului deja consacrat dintre firmele ROMEXPO S.A. şi EUROEXPO S.R.L. început cu aproximativ 15 ani în urmă.
Concentrarea din această toamnă a acestor cele mai bune două târguri de tipar şi ambalaje din România ne-a oferit tuturor celor interesaţi în mai puţin de 30 de zile (9 octombrie - 3 noiembrie 2019) posibilitatea vizionării celei mai bune imagini de ansamblu asupra celor mai noi echipamente şi utilaje disponibile pe plan mondial destinate retehnologizării întreprinderilor româneşti.
Astfel, am avut la Romexpo prezenţi principalii distribuitori de echipamente, principalii distribuitori şi producători de materii prime - cartoane şi hârtii tipografice, alături de producători de materiale tipărite offset şi flexo, inclusiv producătorii ai clasicelor etichete, dar şi firme specializate în imprimările pe textile, sticlă şi metal realizate inclusiv în sistem 3D, într-un timp cumulat de 9 zile al celor două târguri.
Astfel, menţionăm că au existat firme care au expus atât la Print&Sign cât şi la Pack-Show precum Anemona Com cu stand propriu la ambele târguri, apoi EUROPAPIER, EPSON, FLYERPRINT acestea având stand propriu la unul dintre târguri, iar la cel de-al doilea fiind prezenţi prin parteneriate cu alte firme.
Aşadar putem remarca un interes dublu atât al organizatorilor cât şi al expozanţilor pentru domeniile Print-Vs.-Packaging.
Şi pentru că nu întâmplător am comparat târgurile de la sfârşit de octombrie cu un “4x4 off-road” trebuie subliniat că şi Print&Sign s-a desfăşurat în paralel cu un alt târg, chiar unul consacrat,S.A.B. 2019, la care am remarcat şi prezenţa pentru a doua oară consecutiv a firmei ALGERNON care a organizat exact lângă distribuitorii de autoturisme 4x4 off-road o nouă ediţie a Concursului “COLANTORUL Anului”, de această dată prezenţa fiind una internaţională, după cum veţi putea citi şi în materialul realizat de noi, la finalul acestui concurs.
Târgul autoS.A.B. 2019s-a desfăşurat la doar câţiva metri distanţă de Print&Sign 2019, în Pavilionul B2 Romexpo, dar pe durata a 12 zile, ca la drupa!
Revenind la Print&Sign 2019, trebuie subliniat în continuare duelul de imagine al principalilor distribuitori de echipamente digitale pentru tipar şi ambalaje prezenţi mereu la târguri în primele rânduri de expunere:
Anemona Com, Compass, Dacora Print, Flyerprint, Geko,
Grup Transilvae, KPT, Leykom, Mons Medius Investments, Mozaik Consulting, NIS Electronics, Roel Group, Starcut,Verla şi lista ar mai putea continua.
La Pack-Showau fost prezente multe dintre numele consacrate din domeniu: Anemona Com, Barleta, Complet Ambalaje Flexibile, Disz Tipo, Epson, Europapier România, Exonia, Greiner Packaging, Liftcon Grafix, Reproflex, Rodotex, Romprix, Rondocarton, Ulma Packaging, Vrancart, categoric şi aici lista ar mai putea continua foarte mult.
Astfel, toate tipurile de echipamente şi toate tipurile de tipar/imprimări au fost prezentate şi reprezentate de o multitudine de firme sosite din toată ţara, fapt care demonstrează că cererea şi oferta sunt relativ echilibrate la
nivel naţional, cu menţiunea expresă că primele două poziţii referitoare la numărul de firme şi cifra de afaceri sunt ocupate de firme din Bucureşti şi Cluj-Napoca, apoi se remarcă două zone sau grupări de oraşe Braşov-Sfântu Gheorghe-Sibiu
şi Bacău-Iaşi-Adjud.
Dar avem în 2019 şi un alt cumul de trei oraşe relevante pentru business-ul de ambalaje, situat în centrul României, realizat de Grupul RONDO
care alături de RONDO Cluj-Napoca
şi RONDO Târgovişte, are o a treia fabrică în România prin achiziţionarea firmei “Transilvania Pack and Print” care a devenit RONDO Sibiu.
Am încercat şi de această dată, prin articolelele realizate, să aducem în atenţia dumneavoastră punctele de vedere de la cât mai mulţi manageri prezenţi la Print&Sign şi Pack-Show pentru a putea realiza o continuare a promovărilor din cele
9 zile cumulate, atât într-o formă tipărită cât şi pe internet, fapt care asigură “O EXPUNERE MEDIA DUBLĂ Revistă+Site pentru peste 30 de zile”, inclusiv prin legăturile directe / link-urile directe către site-urile clienţilor, realizate de pe www.lumea-tiparului.ro sau accesând denumirea
deja consacrată încă din anul 1999, www.printingworld.ro
de Virgiliu Vasile Hodorogea
Printing World / Lumea Tiparului nr.48(octombrie 2019)
Editorial nr.48 Despre “Cea mai Bună Promovare” se discută permanent între toţi managerii din lumea tiparului!
În mai 2016 când eram la drupa alături de alţi parteneri şi clienţi, mulţi chiar vechi prieteni, am ajuns din vorbă în vorbă să discutăm despre cum poate fi definită în era INTERNETULUI -
“Cea mai Bună Promovare” - pentru noi toţi cei care activăm în această lume a tiparului.
Vă daţi seama că atunci, fiind prezenţi chiar la drupa, majoritatea celor care erau reprezentanţi sau distribuitori de branduri au afirmat imediat că cea mai bună promovare o reprezenta pentru ei
în acel moment, faptul că “Z sau Y brand” avea un stand impunător şi plin de noutăţi, chiar în acele zile, la drupa 2016”.
Ulterior, când ne-am revăzut în ţară, lucrurile s-au schimbat, şi-au nuanţat declaraţiile, şi au afirmat ceva de genul: “Cea mai Bună Promovare” este una COMPLEXĂ, realizată CONSTANT timp de mai multe luni de zile, cu mai multe materiale informative şi cu posibilitatea oferită clienţilor de a accesa de mai multe ori diverse materiale de promovare pe subiecte concludente,
dar mai ales prin intermediul “Articolelor / Advertorialelor PERMANENTE
rulate pe diverse SITE-uri.
Dar, … mai ales cele rulate pe SITE-urile Revistelor de Specialitate Tipografică care prezintă permanent o diversitate de articole, pentru că remarcaseră chiar ei despre CLIENŢII din lumea tiparului faptul că aceştia citesc cel mai adesea despre noutăţi pe INTERNET, revenind de mai multe ori pentru a citi despre subiecte diverse doar pe acele SITE-uri care oferă noutăţi într-o formă MODERNĂ şi plăcută.
Adică, chiar dacă târgul drupa - prezintă cele mai TARI noutăţi - clientul nu se hotărăşte imediat!!!
El se hotărăşte doar într-o perioadă de TIMP cu mult mai mare,în care trebuie să-i menţii atenţia trează cu subiecte de interes prezentate peSITE-uri de specialitate!
Cineva spunea: “clientul vine acasă şi abia ulterior, în câteva săptămâni sau chiar în câteva luni se hotărăşte”
- şi aceştia reprezintă conform părerilor general exprimate aproximativ 95%!
Iar acest fapt este prezent chiar în Natura Umană - iniţial discutăm, ne mai gândim, mai citim câte ceva pe acel subiect de interes, ulterior ne raportăm la ce scriu unii, la ce mai zic alţii
şi abia ulterior cumpărăm!
Ca la GEPA:“comparaţi şi cumpăraţi!”,
iar asta se realizează în timp.
Cu toţii achiziţionăm doar “Produsul
cel mai…BINE PROMOVAT, care ulterior devine cel mai BINE RECEPTAT de către clienţii din Piaţă”!
Atenţie, CEL MAI BUN - pentru unii poate fi “Yechipament”, iar pentru alţii CEL MAI BUN este “Z echipament”!...
...avem atât nevoi cât şi criterii DIFERITE de apreciere!
Contează mai ales cât de BINE ne sunt prezentate toate performanţele echipamentelor şi produselor supuse atenţiei.
Cei5% care cumpără direct la târgul drupa, cunosc respectivele echipamente de cele mai multe ori tot din prezentările unor Reviste şi mai nou - aproape cel mai des - în special de pe SITE-urile Revistelor
- acolo unde acestea sunt Promovate REPETITIV prin reclame - timp de luni de zile!
Achiziţia de către clienţi a unor produse, indiferent cât de calitative ar fi, se declanşează doar în urma unor analize desfăşurate în TIMP a fost concluzia pe care la câteva luni după târgul drupa 2016 au recunoscut-o majoritatea partenerilor de discuţie.
Ulterior, în toamna anului 2016, toţi managerii întrebaţi au afirmat că
pentru “Cea mai Bună Promovare” este necesar în mod sigur un cumul de acţiuni, iar în final l-au definit ca fiind un MIXformat din vizionarila Târguri / sau Evenimente Business
şi promovarea în Special pe SITE-uri de Revistă şi în Reviste Tipărite.
Aceasta pentru că majoritatea au apreciat că pe SITE-urile a două Reviste (Print Magazin şi Printing World) accesau şi ei diverse articole în mod PERMANENT / REPETITIV pentru a face comparaţii!
Şi uite aşa, ne-a mâncat limba - cum se mai spune, şi câţiva ne-am apucat ca nişte manageri adevăraţi
să despicăm firul în 14, adică să încercăm
o Analiză în Procente
asupra IMPACTULUI Promovărilor…
Am luat ca reper principal ANUL calendaristic: cu ale sale “12 luni - reprezentând 100%” şi să vedeţi ce-a ieşit!
- Am zis toţi aşa: 8,3%/lună reprezintă IMPACTUL MAXIM care poate fi atins pe 1 lună calendaristică. (adică 100% / 12 = 8,33)
Apoi, în luna cu DRUPA - toţi au considerat că acest târg cumulează doar el singur 8,3% adică TOT IMPACTUL MAXIM din
luna repectivă deoarece TOATE brandurile sunt PROMOVATE la DRUPA - practic se minimizează orice tip interes pentru Reviste sau SITE-uri de Revistă în acea lună.
Altfel spus, Nimeni nu poate egala impactul vizionărilor directe de la cel mai mare târg care se desfăşoară
din 4 în 4 ani, este ca la Olimpiadă…
( De exemplu, Simona Halep, după 2 trofee de Grand Slam, a declarat că mai doreşte în special... doar o Medalie Olimpică! )
Dar să revenim...
- Apoi, pentru următoarele 3 luni dupa târgul DRUPA, până în toamna lui 2016 (iunie - iulie -august) mulţi au considerat că se păstrează un
4% IMPACT/lună/ din vizionările de la DRUPA, iar restul de... ...4,3% IMPACT/lună se câştigă prin Promovarea pe SITE-urile BUNE aleRevistelor de Specialitate- acestea fiind cele care pot menţine deschis interesul pentru Noutăţi prin ADVERTORIALE - interviurisau prezentări! (Au apărut şi definiri mai EXACTE în urma discuţiilor cu o parte dintre manageri, dar acestea pot fi interpretate ca fiind favorizante).
Despre lunile antrerioare DRUPA 2016 (ianuarie - aprilie 2016) cele 8,3%/ lună - IMPACTUL MAXIM -au fost apreciate ca fiind împărţite oarecum echilibrat astfel:
- 2% IMPACT/lună/ promovare prin Evenimente Proprii ale Firmelor;
- 2% IMPACT/lună/ promovare înReviste tipărite de Specialitate Tipografică;
- 4,3 IMPACT/lună/ promovare pe
SITE-uri de Reviste - în lunile fără târguri importante (fără FESPA - de exemplu).
Deci, în mod clar "SITE-urile de Reviste" aduc cel mai mare impact media!
În timpul altor luni - cu desfăşurări de Târguri Mari- împărţirea procentelor a fost mai dificil de apreciat.
- 2,5% IMPACT/lună a fost apreciat pentru târguri caFESPA, INTERPACKsauPackShow (mai 2018).
- 2% IMPACT/lună/ promovare înReviste de Specialitate Tipografică;
- 3,8% IMPACT/lună/ promovare pe SITE de Reviste.
Ulterior pentru lunile septembrie - decembrie 2016 lucrurile au fost apreciate similar.
Astfel, am avut 5% IMPACT/lună/ promovare în septembrie 2016 la târgul Print&Sign,acest târg fiind cotat foarte aproape de MAXIMUL de 8,3% , adică în luna cu Print&Sign, au mai revenit doar 3,3% IMPACT/ lună/ promovare
în Reviste
şi pe SITE-uri de Reviste.
Apoi în perioada octombrie-decembrie 2016, am avut aceleaşi aprecieri, împărţite oarecum echilibrat astfel:
- 2% IMPACT/lună/ promovare prin Evenimente Proprii;
- 2% IMPACT/lună/promovare în Reviste de Specialitate Tipografică;
- 4,3 IMPACT/lună/promovare peSITE de Reviste!
Din nou, se remarcă în mod clar "SITE-urile de Reviste" aduc cel mai mare impact media!
Aşadar promovarea pe SITE-urile BUNE ale Revistelor de Specialitate Tipografică acoperă în procente de IMPACT MEDIA
cel mai mult spaţiudintr-un AN calendaristicconform părerilor majorităţii managerilor.
Discuţiile s-au mai purtat ulterior la diverse evenimente sau întâlniri de afaceri până în primăvara anului 2018, fiind reluate chiar şi în 2019.
Mulţi Manageri au considerat că Marja de Eroare trebuie să fie recunoscută undeva la 16,6%, adică posibile PIERDERI de promovare datorate perioadelor de 2 luni,
între 15 decembrie - 15 ianuarie (8,3%)
şi între 1 - 31 august (8,3%),
atunci când interesul pentru achiziţii scade foarte mult.
Astfel, în calculul final al IMPACTUL MAXIM de PROMOVARE am avut raportat la 100% / pentru anul2016,
aceste date finale:
- 16,6%/AN eroaresaupierdere( lunile aug. + ian. - decem.);
- 20,3%/IMPACT/AN/datorat vizionărilorDRUPA 2016 ( din care 8,3% IMPACT/în luna Mai 2016 +3 luni x4% IMPACT/lună/resimţit în piaţă ulterior în iunie-iulie-august12%);
- 20% IMPACT/AN /datorat promovare în Reviste (adică 2% IMPACT/lună/ promovare în Revistex 10 luni)
- 43% IMPACT/AN/ promovare pe SITE-uri de Reviste (doar 2 site-uri de Reviste au primit această apreciere -
Print Magazin şi Printing World)
realizat prin
(adică 4,3 IMPACT/lună/promovare pe SITE-uri de Reviste
x10 luni)
Din nou, se remarcă în mod clar "SITE-urile de Reviste" aduc cel mai mare impact media!
Pentru cele 2% procente IMPACT/lună/ estimate ca fiind posibil de obţinut din Promovare prin
Evenimente Propriiale Firmelor - iar despre acestea, manageri au apreciat că sunt foarte importante şi ei caută să le promoveze tot prin Reviste şi în special pe SITE-urile Revistelor de Specialitate atât pentru promovarea în sine a Evenimentului cât şi prin articole ulterioare şi interviuri,
ele mărindu-şi în acest fel IMPACTUL de la 2% în luna respectivă până la 6,3%/lună IMPACT CUMULAT datorită IMPACTULUI de4,3% impact /lună provenit din Promovarea
în Reviste şi pe SITE-urile Revistelor.
Totuşi, REVISTA pe Hârtie rămâne
ANCORA noastră de stabilitate
şi de raportare, iar cei
20% IMPACT/AN din Reviste sunt aproape egali cu cei 20,3% IMPACT/anale târgului DRUPA din 2016.
Categoric, IMPACTUL de 40,3% ale SITE-urilor Revistelor din lumea tiparului au la bază atât IMPACTUL târgurilor de specialitate DRUPA, FESPA sau PRINT&SIGN cât şi IMPACTUL Revistelor de Specialitate Tipărite timp de zeci de ani.
Fără informaţia tipărită societatea nu ar fi ajuns la acest nivel.
Astăzi mai întâi intrăm direct de pe un telefon SMART pe un SITE al unei Reviste, sau citim un Newsletter şi un E-mail, apoi tot aşa pe calculatorul de la birou urmărim diverse site-uri şi/sau mai multe Newslettere, apoi poate răsfoim o Revistă Tipărită şi o dată pe an mergem la unul din târgurile importante
- DRUPA, FESPA şi Print&Sign sau Pack-Show!
Cu toate acestea Revistele şi Cărţile Tipărite rămân ANCORA noastră de stabilitate, iar în această revistă veţi putea citi şi despre o altă ancoră de stabilitate şi cultură, despre o PIESĂ de TEATRU - “#ViaţaLaBirou”
- produsă special pentru aniversarea a 25 de ani de activitate a firmei DACRIS din Constanţa.
Piesa este o comedie spumoasă, care a fost deja jucată în prezenţa a 500 de spectatori, parteneri de afaceri din Constanţa şi din Bucureşti ai firmei DACRIS, urmând ca săptămâna viitoare piesa să fie pusă în scenă şi la Timişoara.
Dar până atunci, vă invităm să vizitaţi târgurile Print&Sign şi PackShow care se desfăşoară în luna octombrie 2019 la Romexpo în Bucureşti.