COMUNICAT al PARLAMENTULUI EUROPEAN - 30.10.2020 - Parlamentul European a votat propunerea Comisiei Europene de a extinde anul exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru Timișoara, în 2023.
„Comisia CULT a Parlamentului European a votat propunerea Comisiei Europene de a amâna pentru 2023 exercitarea titlului de Capitală Europeană a Culturii pentru Timișoara. Orașul va avea încă doi ani să implementeze o versiune recalibrată a programului cu care a câștigat titlul și va împărți anul capitalei culturale - 2023 - cu Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria)”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii... Se estimează că Programul Cultural recalibrat va fi publicat în perioada mai-iunie 2021.
BIFE-SIM 2019Conferinţa de Design Conferinţa de Design a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie şi este organizată de Romexpo, Dizainăr şi Revista Atelierul în cadrul BIFE-SIM – Târg internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii.
Data:14 septembrie 2019, începând cu ora 11.00 Locaţie:Sala Madgearu, Pavilion B3, Romexpo Titlul:Conferinţa de Design 2019
Teme de discuţie:
- Utilizarea şi optimizarea spaţiului de LOCUIT
- Utilizarea şi optimizarea spaţiului PUBLIC
- Sociologia locuirii
Speakerii cu experienţă vor dezbate temele conferinţei, astfel sprijinind dezvoltarea design-ului romanesc la cel mai înalt nivel.
Acces: gratuit,
Transmite un mesaj la corina.radulescuâromexpo.ro
Public vizat: designeri, artişti, studenţi la arhitectură, arte plastice, specialişti în marketing, în relaţii publice, în social media, în publicitate, antreprenori, reprezentanţi ai instituţiilor de stat.
În cadrul ediţiilor precedente au fost dezbătute teme precum: Design is pure lust, Life in design şi Urban design, Productie si Design, Promovare şi Vânzare în Design şi Smart Industries for a Smart City, participanţii venind din diverse arii conexe design-ului.
PROGRAM CONFERINŢA DE DESIGN 2019
11.00-11.15 – Registration & Coffee Break with Coffee 2 Go
În deschidere:
11.15-11.30
Mihaela Pane – Manager Proiect BIFE-SIM – Târgul internaţional de mobilă, echipamente şi accesorii
Cu o experienţă de 18 ani în organizarea de târguri şi expoziţii în cadrul Romexpo, Mihaela consideră că organizarea BIFE-SIM este extrem de importantă pentru dezvoltarea şi evoluţia întregii industrii a mobilei din România.
Fiind manager de proiect BIFE-SIM de 4 ani, Conferinţa de Design este un eveniment în care Mihaela crede şi îl sustine din toate punctele de vedere, considerând că deja a ajuns un eveniment de referinţă în rândul specialiştilor din domeniu.
Mihaela Ion, lector univ. dr., co-fondator Revista Atelierul, co-fondator Asociaţia Atelierul de Creaţie
Mihaela Ion este manager cultural specializat în istoria artei şi curator cu o experienţă de peste 12 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale. Mihaela activează proiecte creative în diferite galerii de artă, spaţii de consum de cultură din România.
Alături de o echipă multidisciplinară a co-fondat, în 2010, Revista Atelierul, unul dintre cele mai proeminente şi longevive proiecte active atât online, cât şi offline, dedicate promovării industriilor creative şi culturale la nivel internaţional, de aici şi sloganul proiectului.
Gabriela Tîrlie, designer de comunicare, Dizainăr
Gabriela Tîrlie s-a alăturat studioului DZNR.ro
În 2012, când echipa s-a hotărât să treacă de la vorbe la fapte şi să deschidă porţile primului magazin de design exclusiv românesc, Dizainăr. Gabriela se ocupă de evenimente culturale, media relations, social media şi, când e nevoie, de vânzări şi strategie şi dezvoltare de brand.
Pasionată de design, patrimoniu cultural şi obiecte home&deco deosebite, create local, consideră că e norocoasă să lucreze într-un mediu cu oameni frumoşi şi creativi.
“Dizainăr a apărut ca o nevoie a pieţei, ca o conexiune între creatorul, producătorul şi utilizatorul final de design şi a devenit în 7 ani o platformă naţională, un hub, oferind o varietate de produse şi servicii. Aceste produse, create de designeri români, unii dintre ei premiaţi internaţional, se găsesc în magazinul Dizainăr şi pe site-ul www.dizainar.ro, iar eu sper că ele se vor regăsi, pe viitor, în cât mai multe case şi amenajări frumoase.”
Moderator Conferinţa de Design 2019:
Ileana Răducanu, profesor de design interior la DallesGO, redactor şef Elle Decoration România şi talent scouter
Încă din perioada în care existau puţine opţiuni în design, Ileana Răducanu a încurajat şi a promovat designul românesc şi tinerii creativi.
A iniţiat câteva concursuri de design, pentru profesioniştii din industrie, predă cursuri de specializare în design interior la DallesGO, iar în timpul liber se implică în acţiuni de voluntariat şi îi învaţă pe tineri istoria designului şi cum se compune o amenajare.
“Se ştie că o societate expusă la frumos devine o societate civilizată. Îmi doresc asta pentru ţara mea . De aceea mi-am asumat şi acest rol, de educator într-un domeniu despre care nu se învaţă în şcoli. şi sunt convinsă că cei 2.000 de cursanţi de până acum au devenit la rândul lor promotori ai designului de interior de calitate. Sunt sigură că suntem aproape de vremurile în care toţi românii vor şti să aleagă cu discernământ şi cu bun gust lucrurile de care se înconjoară.”
Panelul Utilizarea şi Optimizarea spaţiului de LOCUIT
11.30-12.15
Arh. Ciprian Vlaicu – fondator KMIN.ro, trainer în cadrul centrului de formare profesională Atelierele ILBAH
“Cuvântul care mă defineşte? CREAŢIE!”
Ciprian Vlaicu este absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” şi activează în diferite ramuri creative precum: graphic design & advertising, producţie mobilier sau chiar stand-up şi teatru de improvizaţie.
O bună perioadă de timp a fost mentor pentru tinerii care doreau să intre la Facultatea de Arhitectură, îndrumându-i în pregătirea lor pentru examenul de admitere.
Ciprian este fost membru al echipei “Visuri la Cheie”, emisiunea care transformă “visele” în realitate pentru persoanele care au cel mai mult nevoie de asta.
Arh. Andrei Butuşină, co-fondator CRAFTR Studio
“Utilizarea mobilierului multifuncţional pentru optimizarea spaţiului de locuit”
În 2014, împreună cu Cătălin Sandu a înfiinţat CRAFTR, un birou mic de arhitectură şi design interior. Proiectele lor sunt predominant de design interior, însă au şi proiecte de arhitectură. Se poate spune că în urma colaborării pe care au avut-o timp de 8 ani cu LifeEdited (New York) sunt specializaţi în optimizarea spaţiilor de locuit şi nu numai
Cristina Budan, arhitect asociat ADNBA, asistent universitar în cadrul UAUIM
“Dimensiunea feminină a utilităţii”
Absolventă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, Cristina a urmat apoi cursurile şcolii doctorale în aceeaşi instituţie în consorţiu cu Universitatea Bucureşti. Din 2009 este asistent universitar, îndrumând studenţii în proiectarea de arhitectură.
în practica profesională a fost atrasă treptat către aria amenajărilor de interior pe care o găseşte mai apropiată ei. Din 2018 face parte din ADNBA unde, împreună cu echipa de design interior, creionează imaginea finală a spaţiilor concepute în cadrul biroului.
Studii de caz
12.15-12.45
Thomas Kröger – Sales Director în cadrul Hettich Marketing und Vertriebs GmbH&CoKG.
Cu o experienţă de 31 de ani în cadrul companiei, Thomas a ocupat diferite poziţii, în prezent coordonând activitatea de vânzări în Europa de Sud Est, Isralel, Portugalia, Malta, Africa de Nord şi Sud. De 11 ani este responsabil şi de piaţa românească.
Pe lângă crearea şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie, dar şi a clienţilor industriali, Thomas face parte din grupul de cercetare – dezvoltare pentru noi produse de feronerie, conform tenndinţelor identificate de managerii de produs Hettich.
Experienţa sa l-a recomandat să coordoneze implementarea noilor produse, atât la nivelul producătorilor industriali, cât şi în cadrul unor proiecte de referinţă pentru mobilierul contemporan. Feroneria Hettich este prezentă în numeroase proiecte, cum sunt Marina One în Belfast, Lotte World Tower, Suzhou InterContinental Hotel, China şi multe altele.
Arh. Florin Enache, co-fondator #Better – iniţiativa pentru responsabilitate în construcţii
“Interviu… cu un cumpărător de apartament”
Florin Enache e arhitect de 15 ani, absolvent de Mincu, are experienţă în corporaţie, ca antreprenor, se implică în organizaţii profesionale pentru că e o misiune necesară, OAR & RSCL, dar probabil cel mai mult face #better: iniţiativa pentru responsabilitate în construcţii, unde a ales să aducă mesajul simplu pe înţelesul publicului larg.
De două ori pe an e parte din echipa care organizează #NOVEMBarh – hackatonul cu 300 de arhitecţi şi invitaţi şi #reCONSTRUIM, o conferinţă interdisciplinară de 4 zile, toate acestea având ca unic scop îmbunătăţirea calităţii în construcţii, a nivelului de confort şi siguranţă, prin creşterea nivelului de informare al utilizatorilor de spaţiu construit.
12.35-13.00 – Pauza
Panelul Utilizarea şi Optimizarea spaţiului PUBLIC 13.00-13.30
Mihaela Zamfir (Grigorescu), şef de lucrări dr. arhitect în cadrul Facultăţii de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, manager MMZ-Birou Individual de Arhitectură
“Arhitectură pentru o îmbătrânire Activă”
În 2005, Mihaela Zamfir (Grigorescu) obţine diploma de master în “Reabilitarea patrimoniului construit”, iar în 2014 titlul de doctor în arhitectură cu teza “Spre o arhitectură a comunităţii – principii interdisciplinare pentru societatea urbană contemporană”.
În 2012 câştigă Premiul Tânărul Cercetător la Conferinţa Naţională de Geriatrie şi Gerontologie împreună cu Dr. Mihai Zamfir.
Este autoarea a peste 60 comunicări la conferinţe naţionale şi internaţionale şi a peste 40 articole ştiinţifice de arhitectură cu deschidere interdisciplinară, în special cu medicina, psihologia şi sociologia.
Ioana Ciocan, director general al Pavilionului de Artă Bucureşti – Art Safari
“Arta în spaţiul public din Bucureşti”
Ioana Ciocan este curator independent şi Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Membru în juriul Concursului naţional pentru selectarea proiectului care a reprezentat România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia (2019) şi membru al Consiliului ştiinţific al Muzeului Naţional Cotroceni.
A iniţiat şi coordonat primul proiect de artă în spaţiul public din România: Proiect 1990.
Panelul Sociologia locuirii 13.30-14.00
Dr. arh. Ilinca Păun Constantinescu, fondator Ideogram Studio, asistent universitar în cadrul UAUIM, preşedinte al Asociaţiei Ideilagram
“Ipoteze de locuire în oraşe în declin”
Născută în Bucureşti, Ilinca Păun Constantinescu a devenit doctor în arhitectură în 2013. În prezent practică la biroul de arhitectură Ideogram Studio, predă teoria arhitecturii la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi conduce proiecte culturale în cadrul Asociaţiei IDEILAGRAM.
împreună cu echipa ei de la IDEILAGRAM, a realizat cercetări şi expoziţii precum: Shrinking Cities in Romania (MNAC Bucureşti, 2016), Despre locuire (Halele Timco, Timişoara, 2018) şi a editat Shrinking Cities in Romania. Oraşe româneşti în declin (DOM publishers, Berlin & Editura MNAC, Bucureşti, 2019).
IDEILAGRAM pune în practică, prin intermediul arhitecturii, urbanismului şi a altor medii creative, micro sau macro idei pentru comunităţi urbane sau rurale româneşti. Scopul ei este de a coagula o reţea interdisciplinară de cercetare a metodelor de activare şi intervenţie în contexte urbane problematice.
Bogdan Suditu, conferenţiar universitar la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti şi partener în cadrul MKBT: Make Better
“Politici de locuire şi mobilităţi rezidenţiale în Bucureşti – Oportunităţi, constrângeri, strategii, rezultate”
Bogdan are o bună cunoaştere a administraţiei publice, a avut poziţii de coordonare în structurile de specialitate privind locuirea, planificarea urbană şi teritorială din administraţia publică centrală, şi deţine o bună experienţă internaţională – un doctorat în cotutela dintre Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Angers/Franţa, iar ulterior a devenit diplomat al École Nationale d’Administration – ENA/Franţa.
A publicat numeroase articole şi cărţi de specialitate, printre care “Bucureştiul în locuinţe şi locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989)”, editura Compania, 2016, şi “Mobilităţi şi strategii rezidenţiale urbane şi periurbane. Studiu de caz – Bucureşti”, editura Universităţii din Bucuresti, 2011.