Prima ÎNTÂLNIRE A.T.T. din acest an, a avut loc vineri 12 aprilie 2019, în mai multe locaţii din Braşov - la firmele K.P.T., NAROTI MACHINERY, SUFITECH, DISZ TIPO, REMCO şi DOLA COM. La acest eveniment au fost prezenţi şi colegii de la P.A.P.I.I.P.- Patronatul Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor din Industria Publicitară, cu gazda braşoveană HT PRINT.
Tematica acestei întâlniri a fost INDUSTRIA GRAFICĂ şi ÎNVĂŢĂMÂNTUL DE SPECIALITATE din România.
Vă prezentăm câteva imagini de la întâlnirile şi prezentările de echipamente şi tehnologii destinate industriilor de Print şi Publicitate, de la BRAŞOV, din 12 aprilie 2019,
alături de interviul pe care a avut deosebita amabilitate să-l acorde revistei noastre
Dl. Victor FEDORCA (Preş. ANFPISDR) _ - La ora 11.00 întâlnirile au început cu vizitarea firmei K.P.T. - KRONSTADT PAPIER TECHNIK S.A. / membru A.T.T. _ _
La orele 12.00 - 13.30
a fost vizitată Şcoala Profesională Germană - KRONSTADT din Braşov.
Interviu cu Dl. Victor Fedorca Preşedintele ANFPISDR (Autorităţii Naţionale pentru FORMARE PROFESIONALĂ INIŢIALĂ în SISTEM DUAL în România) realizat deVirgiliu Hodorogea
Virgiliu Hodorogea: Suntem astăzi la Braşov, la Şcoala Profesională Germană - Kronstadt, pentru un eveniment deosebit organizat de Asociaţia Tipografilor “Transilvania” din România, unde după un tur de prezentare al atelierelor, realizat în prezenţa profesorilor, gazdele noastre, am solicitat un scurt interviu domnului Preş. Victor Fedorca de la ANFPISDR - organizaţie guvernamentală care se ocupă de partea de administrare a Învăţământului DUAL din România.
Pentru o mai exactă informare am să vă rog domnule director Victor Fedorca să ne spuneţi câteva cuvinte despre preocupările actuale ale Guvernului României în ceea ce priveşte partea de investiţii pentru Învăţământul DUAL din România. Victor Fedorca: Aş face o mică rectificare a denumirii instituţiei. Sunt reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru FORMARE PROFESIONALĂ INIŢIALĂ în SISTEM DUAL în România.
Este o entitate pe care am creat-o şi este subordonată Primului Ministru, este în coordonarea Primului Ministru şi are ca rol promovarea învăţământului profesional şi în Sistem Dual în rândul operatorilor economici.
Noi ne adresăm mediului economic, IMM-urilor, Firmelor Mici şi Mijlocii, pentru a-i consilia în vederea asocierii, pentru a putea solicita clase de Învăţământ Profesional DUAL care este un Învăţământ de Stat, un învăţământ obligatoriu, unde statul oferă elevilor o bursă de 200 lei, iar agenţii economici la rândul lor, minim 200 lei.
Agenţii se ocupă de ceea ce înseamnă pregătire practică, instruire practică în integralitate, iar şcoala oferă partea de cultură generală.
Elevii după ce termină, ţinând cont că ei sunt iniţial selectaţi de către agentul economic dintr-un număr de elevi mult mai mare decât numărul de locuri, sunt foarte multe situaţii în care elevii care nu trec de proba de admitere a agentului economic se duc către alte locuri libere la alte licee unde mai sunt locuri, aceşti tineri, ca să închei ideea, sunt angajaţi imediat ce termină şcoala acolo unde au făcut practică.
Agentul economic îl supraveghează, îl instruieşte, îl educă timp de 3 ani, astfel încât el să corespundă standardelor companiei respective.
_ _
Virgiliu Hodorogea: Avem astfel o continuare a ceea ce exista înainte de 1990 în România, acele Şcoli Profesionale care practic îţi asigurau şi locul de muncă într-o întreprindere, platformă industrială - aşa cum era atunci. Victor Fedorca: Exact. Este aproape acelaşi lucru numai că de data aceasta cel care investeşte în pregătirea elevului nu mai sunt companiile de stat de atunci, respectiv ministerele care aveau un departament de educaţie, de învăţământ şi ele se ocupau atunci de învăţământul profesional, iar şcolile respective erau coordonate de către ministere pe partea de instruire practică iar elevii erau după aceea angajaţi la firmele de stat de atunci.
Acest lucru într-adevăr se întâmplă şi acum.
Din păcate, în 1995 cu legea educaţiei şcolile au trecut în integralitate în administrarea autorităţilor locale care nu aveau fonduri suficiente pentru a putea continua acel proces de pregătire, nemaiexistând forţa economică practică.
În acest sens, ca o noutate, a apărut o lege în Monitorul Oficial,de Modificare Legii nr.1 şi anume, Liceele preponderent Agricole trec într-o dublă subordonare, dublă coordonare.
Noutatea este că în coordonarea cui se află acele licee preponderent Agricole este acum Ministerul Agriculturii, lucru care a fost şi înainte de 1995.
Acest fapt este foarte important, este un proiect pe care l-am gândit acum 10 ani şi s-a pus în practică de curând.
Virgiliu Hodorogea: Deci practic Ministerul Agriculturii este primul minister care REVINE în forţă spre Învăţământ. Victor Fedorca: Exact. Este primul minister care REVINE în forţă şi REFACE ce s-a stricat.
Ministerul Agriculturii va finanţa tot ce înseamnă maşini agricole, apoi materia primă (seminţe şi răsaduri) de care au nevoie elevii pentru ca să înveţe şi să aplice această meserie, iar cei care nu au terenuri agricole ca să facă practică - vor primi 10 hectare ca spaţiu de practică, de la Stat.
Virgiliu Hodorogea: Vă referiţi la licee. Ele vor primi cele 10 hectare? Victor Fedorca: Da. În administrarea lor vor intra aceste terenuri, iar produsele care vor obţine la finele campaniilor agricole, în urma efectuării practicii, vor intra în normative astfel încât aceste sume de bani obţinute în urma valorificării să aibă o anumită destinaţie tot spre domeniul educaţiei.
Pentru acest fapt aş vrea să ne spuneţi despre industria tipografică care oarecum a fost vitregită şi de soartă pentru că a apărut internetul care a desfiinţat foarte multe locuri de muncă în industria tipografică.
Care sunt investiţiile majore care s-au făcut aici, la această Şcoală Profesională Germană Kronstadt, la Braşov? Victor Fedorca: Investiţiile care s-au făcut în parteneriat cu agenţii economici în această şcoală sunt atelierele de practică care au fost dotate integral, inclusiv sălile de clasă de către agenţii economici ca să corespundă necesarului de material didactic în vederea învăţării unei meserii.
Pe linie tipografică, în acest domeniu pot să vă spun că acum 2-3 ani, în 2016 am început un proiect de a sprijini industria tipografică în Bucureşti prin Colegiul Tehnic Media.
Virgiliu Hodorogea: Acolo există şi o maşină de tipar de generaţie nouă de la Heidelberg care are deja aproximativ 15-20 de ani de tipar şi pregătire pentru elevi. Victor Fedorca: Da. Noi în 2016 am început cu personalul tehnic de specialitate de la Colegiul Tehnic Media, cu domnul Titi Amzăr acel proiect de a promova oferta agenţilor economici din Industria Tipografică pentru a atrage elevii, pentru a-i învăţa o meserie. Lucrurile au mers destul de greu, dar nu numai în acest domeniu ci şi în alte domenii.
Virgiliu Hodorogea: Am văzut că acolo aţi continuat şi cu partea de pregătire “MEDIA”, în sensul de a se asigura şi o minimă pregătire către activitatea din Companiile de Media, din această cauză şi denumirea completă a liceului este Colegiul Tehnic Media. Victor Fedorca: Da. Acolo este partea de Liceu. Eu mă ocup şi mă refer exclusiv momentan la nivelul de Calificare 3 - adică muncitor calificat - de tip Şcoală Profesională.
Virgiliu Hodoroge: Aş vrea să mai avansăm un pas de la Liceul Tehnic Media - din Bucureşti, pentru că am remarcat cu toţii acum o întreagă discuţie despre calificarea celor din liceele de informatică, licee a căror dezvoltare a luat o amploare deosebită mai ales în ultimii 10 ani şi unul dintre cele mai performante poate chiar la nivel european, recunoscut deja este colegiul Tudor Vianu care este chiar foarte aproape de Guvern.
Veţi avea un program special pentru că inclusiv industria tipografică se dezvoltă foarte mult pe baza Pre-Press-ului, pe partea de calculatoare, de tehnică de calcul am putea spune aşa cum era ea denumită înainte.
Aveţi ceva în vedere şi pentru această ramură în viitor, în următorii ani? Victor Fedorca: Da. Sigur că da. În strategia Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională în SISTEM DUAL din România primul punct este înfiinţarea unei Şcoli Profesionale pe domeniul IT, nu neapărat pe specificul “clasic” al şcolilor profesionale, dar ceva asemănător în sensul că elevul să aibă o meserie pe tipul de activităţi care pot fi făcute la un anumit nivel de calificare şi aici mă refer la ceea ce înseamnă pagini web, designer, tester.
Avem aşa ceva în vedere şi mai mult decât atât am avut recent discuţii cu operatori economici din domeniu IT pentru a elabora o Programă Şcolară, un standard ocupaţional, respectiv Standard de Pregătire Practică pentru acest gen de activităţi care deşi nu sunt absolut noi ele totuşi nu au fost prinse în programa şcolară de până acum.
Nu mai spun despre faptul că în unele ramuri de activitate există doar Standarde Ocupaţionale la nivelul anului 1997.
Virgiliu Hodorogea: Da. În nomenclatorul de meserii ne lipsesc “definite” anumite meserii. Deci ele încă nu sunt “definite/standardizate” în România, deşi ele există. Victor Fedorca: Exact. Şi de acest lucru ne vom ocupa pentru că această Autoritate Naţională va avea un PLAN Legislativ, dar va avea fizic şi un Consiliu Consultativ care va fi format exclusiv din operatori economici care investesc în învăţământul profesional şi cu ajutorul cărora vom elabora, pe baza experienţei lor, pentru că ei ştiu cel mai bine de ce anume au nevoie în producţie.
Adică noi vrem să pornim de la ceea ce este nevoie concret în producţie şi după aceea să construim Standardul şi nu invers.
Virgiliu Hodorogea: Practic vom avea o eventuală următoare întâlnire cu dumneavoastră şi la liceul Tehnic Media din Bucureşti dar şi poate la Colegiul de informatică Tudor Vianu, la care poate vom fi şi alături de noi parteneriate, cu firmele de IT, pentru Pre-Press, Grafică 3D, pagini WEB, etc. - categoric pe baza altor firme partenere? Victor Fedorca: Evident. Totul porneşte de la operatorii economici, de la firme. În momentul în care ei solicită acest lucru, noi suntem deschişi să-i sprijinim pentru a-şi atinge obiectivele în ceea ce priveşte pregătirea forţei de muncă.
Virgiliu Hodorogea: Aş vrea să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre parteneriatele cu diverse instituţii de învăţământ superior. Am înţeles că aveţi deja ceva în pregătire atât cu Politehnica din Braşov cât şi cu Politehnica din Bucureşti. Victor Fedorca: Momentan nu avem neapărat un parteneriat direct, dar colaborări da, spre exemplu pentru a defini anumite noi meserii, în Nomenclatorul de Meserii am apelat la sprijinul specialiştilor atât din Politehnica Bucureşti unde vom face un grup de lucru, cât şi cu specialiştii de la Politehnica din Braşov, dar pentru alte meserii, operator CNC, sudură, etc., tot pentru a actualiza şi a aduce în Nomenclatorul de Meserii acele meserii noi care se cer.
Virgiliu Hodorogea: Domnule director vă mulţumesc foarte mult şi sunt convins că noile investiţii vor sosi pentru că şi U.E. am înţeles că pune accent foarte puternic începând cu anul 2020 pe partea de, aşa cum o numesc ei, Infrastructură Educaţională.Victor Fedorca: Da. Investiţiile pot să vină, dar înainte să vină investiţiile trebuie să existe acel grup de interese în domeniul afacerilor, respectiv educaţional, care să solicite acest lucru şi mai mult decât atât, dacă vine investiţia, bun, ea se face, dar noi trebuie să-i pregătim înainte pe cei care urmează să o pună în practică.
Virgiliu Hodorogea: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviul acordat revistei Lumea Tiparului. Victor Fedorca: Cu cea mai mare plăcere.
- La orele 13.00 - 14.30 a avut loc vizitarea firmei HT Print / membru P.A.P.I.I.P., situată în incinta METROM - Braşov _ _
Începând de la ora 15.30 în Poiana Braşov, la Hotel Piatra Mare - au avut loc prezentările tehnice ale firmelor.
PARTEA I 15.30 - 17.00
- Cuvânt de deschidere - Preşedinte A.T.T., David Istvan şi prezentarea asociaţiilor (5 min.);
- Salutul Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea - (5 min.);
- ”It’s all about books despre Libris Editorial”, Dana Anghelescu, Editura Libris Braşov - (10 min.);
- Mesajul Inspectoratului şcolar Judeţean Braşov, Inspector Inv. Profesional şi Tehnic, Daniela Ţucanu: “Educaţia şi formarea profesională iniţială în domeniile Tehnici poligrafice şi Producţie Media;
- Situaţia actuală, provocări, oportunităţi”, Gabriel Radu, Inspector de specialitate, Coordonator regional, CNDIPT, Regiunea Centru - (10 min.);
- ARACIP, "Autorizarea provizorie de funcţionare şi acreditarea furnizorilor de formare iniţială în domeniul Tehnici poligrafice", Mariana Violeta Ciobanu - (10 min.);
- “Autoritatea Naţională pentru Formarea Profesională în Sistem Dual din România – motorul dezvoltării economiei “, Stelian Victor Fedorca, Preşedinte ANFPISDR - (10 min.);
- MEN, Autoritatea Naţională a Calificărilor, Tiberiu Gabriel Dobrescu, Preşedinte ANC - (10 min.);
- Înscrierea la MASTERAT TEHNOLOGIE POLIGRAFICĂ la Universităţile Politehnice din Bucureşti şi Timişoara, pentru anul universitar 2019-2020 - (15 min.);
- Info despre Expoziţia“DIGITAL SIGNAGE SHOW” , Anne Istrate / Euroexpo Trade Fairs (10 min.);
PARTEA II 17.45 - 20.30 PREZENTĂRILE TEHNICE şi COMERCIALE
- 17.45 - 18.15 "Innovative ink& look at the future / GRUP TICO ROMÂNIA - VAN SON PRINTING INK ", Rob Hoving;
- 18.15-18.45 "ROEL furnizor de soluţii avansate de printare Ricoh şi finisare UCHIDA şi WATKISS", Keishi Okuhira şi Petruţ Florea;
- 18.45-19.15 “Noutăţi în portofoliul GRUP TRANSILVAE”, Bogdan Vasilescu;
- 19.15-19.30 "Adobe Creative Cloud Educationall - îmbinare de tehnologie şi standarde pentru un proces educaţional complet în Pre-Tipar" prezintă Dorin Piţigoi şi "Standardizarea în sprijinul industriei tipografice", prezintă Mădălina Simion - ASRO;
- 19.30-19.45 "Evoluţia preţurilor la materii prime în industria hârtiei: 2018/2019", prezintă Daiana Sălăgean, AGRESSIONE GROUP;
- 19.45-20.00 -"FLYERPRINT - Echipamente Poligrafice de finisaj", prezintă Cornel Poroşnicu;
- 20.00-20.15 - NXPRINT “Businessclinic.ro – Radiografia riscurilor afacerii”, prezintă Stelian Aldea;
- 20.15-20.30 ALDEX - “Aplicaţii în design interior ale imprimării digitale” prezintă Lavinia Pop, PIN PLUS PIN;
- 20.30 Prezentarea firmelor care doresc să adere la A.T.T;